login | contact | nieuwsbrief

Volg ons op         

    

U kunt zich inschrijven voor de excursies van 2020.


Lezing conservator tijdens ‘200 soorten groen’ (botanische tentoonstelling) in Teylers Museum


Vrijdag 29 maart


Tot en met 12 mei 2019 organiseert Teylers Museum in Haarlem een overzichtstentoonstelling van de botanische kunstenaars Franz en Ferdinand Bauer. De tekeningen van beide broers behoren tot de uitzonderlijkste botanische kunstwerken ooit gemaakt, terwijl ze relatief onbekend zijn in Nederland. Voor liefhebbers van botanische kunst is dit een uitgelezen kans om kennis te maken met deze onbekende schat aan plantkundige pracht.

Bij hoge uitzondering zijn voor deze tentoonstelling de natuurhistorische musea in Wenen en Londen, evenals de Bodleian Libraries in Oxford bereid hun kostbare en kwetsbare Bauer-tekeningen uit te lenen.

Vanaf de 16de eeuw werden de Europese kunst en wetenschap ongekend gestimuleerd door de reizen van kooplieden en militairen. Meereizende kunstenaars en geleerden brachten tot dan onbekende culturen, landschappen, dieren en planten in kaart in woord en beeld. In de botanische wetenschap kwam alles samen: tijdens expedities werd gezocht naar nuttige grondstoffen voor medicijnen, voedsel en industriële producten, maar steeds meer werd ook het puur beschrijven van alle soorten een kunst op zich.

Samensteller van de tentoonstelling en conservator van de kunstcollectie van Teylers Museum Terry van Druten geeft een lezing over de gebroeders Bauer.

 

Informatie:

Voor donateurs met introducee: entree museum € 14,00 (met Museumjaarkaart en BankGiro Loterij VIP kaart gratis)

Locatie: monumentale gehoorzaal van Teylers Museum

Tijd: 14 uur inloop, 14.30 uur lezing met daarna een bezoek aan de tentoonstelling op eigen gelegenheid

 


Aanmelden