login | contact | nieuwsbrief

Volg ons op         

    

U kunt zich inschrijven voor de excursies van 2020.


Naar de bollen


Zaterdag 6 april 2019 (eigen vervoer)


Deze dag staat in het teken van de duin- en bollenstreek van Zuid-Holland. De ontwikkeling van dit uniek cultuurhistorisch landschap met zijn bollenvelden, weidegronden en oude buitenplaatsen is voor een belangrijk deel bepaald door de teelt van onze nationale trots, de bloembol.

 


In Noordwijkerhout bij de duinen ligt het gerenommeerde bloembollenbedrijf JUBHolland. Dolph Uittenbogaard vertelt over dit bijzondere familiebedrijf en leidt ons rond. Als enige in Nederland combineert JUBHolland eigen teelt van ‘droogverkoop’ met handel en export, snijbloementeelt (‘broei’) en veredeling. Aansluitend verzorgt tuinenontwerpster Carien van Boxtel een lezing.

 


Na het nuttigen van de door u zelf meegebrachte lunch, bezoeken we de 18de-eeuwse buitenplaats Calorama (Schoonzicht) in Noordwijk, bekend om zijn fraaie stinzenplanten. Deze buitenplaats, tot 2015 nog particulier bezit, is ontstaan uit een kruiden- en bloembollenkwekerij. In de huidige aanleg zijn nog veel restanten, in de vorm van houtwallen, te vinden die verwijzen naar het vroegere kwekersbedrijf. Het huis en diverse opstallen zoals de tuinkoepel, de moestuinmuur en kruidendrogerij hebben de status van rijksmonument. Groen-erfgoedspecialist Ronald van Immerseel laat het ons al wandelend zien.

 

Het Museum ‘De Zwarte Tulp’ in Lisse is ons derde programmapunt (neem dus uw Museumjaarkaart mee!). Middels een rondleiding horen we daar over de geschiedenis van de bollenstreek. Tevens zien we er de kleine tentoonstelling gewijd aan de bijzondere bloemstillevens van Hendrik Valk. We sluiten af met een gezamenlijk drankje in restaurant ‘De Oude Pastorie’ in Lisse.


Informatie:

Aan deze excursie, georganiseerd in samenwerking met Onze Eigen Tuin, kunnen alleen NTs-donateurs en OET-abonnees deelnemen (dus geen introducees).

NTs-donateurs en abonnees van Onze Eigen Tuin € 27,50 p.p. (excl. entree museum; met museumkaart gratis)

Startpunt: JUB HOLLAND in Noordwijkerhout.

Eindpunt: restaurant ‘De Oude Pastorie’, Lisse.

Tijd: 10.30-17.30 uur

 


Aanmelden