login | contact | nieuwsbrief

Volg ons op         

    

U kunt zich inschrijven voor de excursies van 2020.


Verslag excursie naar Buitenplaats Oranjestein en het Poptaslot in Friesland 2 juni jl.

Na koffie met, zeer toepasselijk, oranjekoek (een typische Friese lekkernij) vertrokken we in twee groepen voor een wandeling door het park van buitenplaats Oranjestein om de hand van Roorbaard te zien in een glooiend gazon met ronde bloemperken gevuld met éénjarigen, prieeltjes, smalle slingerpaden, mooie waterpartijen, een ”grot” met stenen tafel en een ijskelder onder een stenen brug.

Gazon Oranjestein met bloemperken en prieeltje

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

De wandeling werd voortgezet, nog steeds doorspekt met verhalen over de geschiedenis van bewoners en gebouwen, langs Huize Oranjewoud met een blik op de Overtuin, een leuk eendenhuisje op een eilandje in de gracht en de belvédère (of Chinese toren). Via het Museumpark Landgoed Oranjewoud (Staatsbosbeheer), ontworpen door Michel van Gestel (2003), liepen we langs het Grand Canal naar Museum Belvédère (moderne kunst) voor de lunch boven het Grand Canal met een fantastisch uitzicht; aan de ene kant cultuur (Huize Oranjewoud) en aan de andere kant natuur (plassengebied).

Oranjestein stenen tafel en aarden bankje in de zogenaamde grot

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Hierna per bus naar het Poptaslot (of Heringastate) in Marssum. De laatste bewoner Dr, Popta heeft deze State en het door hem gestichte ernaast gelegen Vrouwengasthuis nagelaten (1712)  en bij testament bepaald dat vier voogden zouden zorgen voor het beheer, zoals tot op de dag van vandaag.

 

Poptaslot Vrouwengasthuis

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

De rondleiding door het perfect onderhouden slot was indrukwekkend. De tuinbaas verzorgde een prima rondleiding door de slottuin, de kas, moes- en overtuin met boomgaard en door de tuin van het Vrouwengasthuis.

Poptaslot 180 jarige kastanje

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

De siertuin heeft in de loop der tijden een aantal veranderingen ondergaan. Ook Roodbaard heeft een bijdrage geleverd. Eén prachtige, 180 jaar oude kastanje herinnert hier nog aan.

Een geslaagde excursie, langs bijzondere buitenplaatsen met bijzondere histories.

 

Frieda Waasdorp-Voortman


Aanmelden