login | contact | nieuwsbrief

Volg ons op         

    

U kunt zich inschrijven voor de excursies van 2020.


NTS Tuinreis Duitsland – Historische tuinen in Sachsen-Anhalt

Gartenreich Dessau-Wörlitz, OranienbaumGartenreich Dessau-Worlitz, Oranienbaum

Onbekend maar niet onbemind: diep in Duitsland, in de deelstaat Sachsen-Anhalt bevinden zich ruim 40 historische tuinen. Onbetwist hoogtepunt vormt het Gartenreich Dessau-Wörlitz met zeven tuincomplexen: Europese tuincultuur van de hoogste orde.

Leopold III. Friedrich Franz Worlitzprins Leopold III, Friedrich Franz von Anhalt-Dessau en zijn paleis in Wörlitz

De bedenker en bouwer van dit groene paradijs was prins Leopold III, Friedrich Franz von Anhalt-Dessau (1740-1817). Als jongeman was hij in o.a.  Frankrijk, Holland, Zwitserland en met name Engeland in contact gekomen met nieuwe ideeën omtrent landbouw, industrie en architectuur. Dit bracht hem ertoe om in zijn vorstendom allerlei vooruitstrevende hervormingen door te voeren. Ook op kunstgebied, zo liet hij het eerste landschapspark aanleggen op het vaste land van Europa. Zijn paleis in Wörlitz is het eerste classicistische gebouw in Duitsland.
Dit bijzondere complex van landschappen en tuinen van ‘Vater Franz’, zoals Leopold III bij zijn bevolking bekend stond, is pas na de Duitse eenwording opnieuw in de aandacht gekomen.

 

Gartenreich Dessau-WörlitzGartenreich Dessau-Wörlitz

Lustoorden als Oranienbaum, Mosigkau en Luisium maken deel uit van het geheel. In 2000 kreeg dit unieke gebied met tal van meren, kanalen en landhuizen het UNESCO Werelderfgoed predicaat. Het is ‘een uitstekend voorbeeld hoe filosofische principes van de Verlichting vertaald zijn in het landschap. Kunst, geestelijke vorming en het werkzame leven zijn er op een harmonische manier met elkaar verbonden”, aldus Unesco.

Magdeburg met dom, Schloss Wilhelmshöhe & Dessau, BauhausMagdeburg met dom, Schloss Wilhelmshohe en Dessau, Bauhaus

Naast dit fascinerende ‘tuinenrijk’ is er tijdens de reis ook aandacht voor andere culturele zaken. Zo bezoeken we op de heenweg het Schloss Wilhelmshöhe in Kassel, met zijn uitgebreide waterwerken en prachtige collectie Nederlandse schilderijen.  De stad Magdeburg met haar gotische dom staat op het programma, net als  met de architectuur van het Bauhaus, de bekende opleiding voor beeldend kunstenaars, ambachtslieden en architecten die van 1919 tot 1932 toonaangevend was in Europa.

Rondleidingen door plaatselijke gidsen laten u uitgebreid kennismaken met dit schitterende gebied en haar schatten op gebied van natuur en cultuur. Op de heen- en terugweg naar Dessau-Wörlitz bezoeken we nog kleinere privétuinen en kwekerijen.


Speciaal voor donateurs van de Nederlandse Tuinenstichting is deze bijzondere 6-daagse reis, in samenwerking met Garden tours, georganiseerd.

6 t/m 11 september 2016

 • De begeleiding wordt verzorgd door Beline Geertsema en Michiel Plomp.
 • Er wordt overnacht in uitstekende 4**** hotels.
 • De prijs is € 995 excl. uitgaven van persoonlijke aard, drankjes en één lunch.
  Toeslag 1 persoonskamer € 110
 • U wordt opgehaald met de touringcar om: 08:30 uur Amersfoort Centraal Station, 09.30 uur Arnhem Centraal Station en om 10.00 uur bij de Rijnhal in Arnhem (voor diegenen die hun auto willen parkeren).

 • U kunt zich voor deze reis op de volgende manieren aanmelden:
  –   boek via de link www.gardentours.nl/nts 
  –   vraag een aanmeldingsformulier aan bij GARDEN TOURS: info@gardentours.nl of bel 088-0071300
  Aanmelden voor 30 maart. De lijst wordt op volgorde van binnenkomst gemaakt.
 • De afstanden in de parken zijn groot. Mocht u niet goed ter been zijn , dan raden wij u af aan de reis deel te nemen. Onze excuses hiervoor, maar de parken zijn groot of met veel hoogteverschil

Flyer NTS


Aanmelden