Excursie
15 jul 2022 | ’s- Gravenvoeren (België), 10.00-17.00 uur

Excursie naar Limburg

Verrassende tuinen op de grens van de beide Limburgen
NTs excursie vrijdag 15 juli (eigen vervoer)

Voor de eerste tuin die we bezoeken gaan we een stukje de grens over, naar de Belgische provincie Limburg. We brengen een bezoek aan de Tuin Schopsheim, even buiten het dorp ’s-Gravenvoeren.

De tuin is prachtig gelegen op een heuvel in het natuurgebied Altenbroek met een panoramisch uitzicht op het Limburgse heuvelland. Gedurende 22 jaar is de tuin door de eigenaren aangelegd rondom hun eeuwenoude dubbele carréboerderij Hoeve Schopsheim (betekenis: schapenhuis). In de tuin zien we verschillende op kleur aangelegde borders. In de binnentuin, die is ontworpen door de Heerenhof, fungeert een grote metalen schaal als fontein. Tijdens de open dagen trekt de tuin vele bezoekers, die van heinde en verre komen.

Op een van de terrassen, waar het heerlijk vertoeven is, starten we de dag met koffie, thee en eigengebakken appeltaart.


Daarna steken we de grens over, richting Maastricht. Hier gebruiken we de lunch in Brasserij Tapijn in Maastricht, gelegen op het terrein van de voormalige Tapijn Kazerne. Na de lunch wandelen we naar de nabijgelegen biologische stadsmoestuin de Tapijntuin, prachtig gelegen aan het riviertje de Jeker in het Stadspark. Vrijwilligers werken hier met hart en ziel aan de ontwikkeling van een biologische stadstuin. De tuin is een ontmoetingsplek met een sterk maatschappelijke functie. Zo worden er activiteiten ontwikkeld voor eenzame ouderen, kunnen basisschoolleerlingen er moestuinlessen volgen en worden er lunches verzorgd door en voor asielzoekers.

De Tapijntuin werkt hierbij nauw samen met onder andere de universiteit, het AZC en Brasserie Tapijn. Samen met het ziekenhuis Maastricht UMC ontwikkelt men programma’s voor kinderen met overgewicht.

We krijgen een rondleiding door de tuin, met aansluitend een workshop blind kruiden proeven.


We besluiten deze excursie met een hapje en drankje in Brasserie Tapijn.


Tijd: 10.30- ca. 16.00 uur
Start: ’s- Gravenvoeren (België)
Einde: Maastricht

Kosten: NTs donateurs:  € 42,00 p.p
Niet-donateurs: € 47,00 p.p.

Maximaal aantal deelnemers is 25

Nieuwsbrief

Meld je aan voor onze nieuwsbrief


deel tuin