Zevende Open Tuinendag Utrecht

Datum: 1 juli 2017, vanaf 10:00

Start locatie: Domplein 9-10 3512 JC Utrecht

utrecht

De zevende Open Tuinendag Utrecht vindt plaats op zaterdag 1 juli a.s.

Bijna vijftig particuliere tuinen en pandhoven in de Utrechtse binnenstad, waarvan de meeste niet openbaar toegankelijk zijn, openen eenmalig hun poorten voor het publiek. Verborgen achter de muren van de historische binnenstad liggen de Utrechtse stads- en binnentuinen: groene oases van rust en verrassende staaltjes tuinarchitectuur.

Eenmaal per jaar krijgen belangstellenden de unieke gelegenheid om deze bijzondere plekken te bezoeken.

zesde Open tuinendag

Vijftig tuinen

Dit jaar worden bijna vijftig tuinen opengesteld voor het publiek, zo’n acht daarvan doen voor het eerst mee. Hieronder ook twee fraaie tuinen aan de overzijde van de stadsbuitengracht: de tuinen van Maliesingel 28 (K.F. Hein Fonds) en Maliesingel 77-101 (Hiëronymushuis). De eerste is een diepe, ‘Franse’ tuin met rondom bomen en vierkante buxusperken. Rond de vijver met fontein van Peter Breed staan bronzen beelden van Dick Aerts, Amiran Djanashvili, Joop Hekman en Pieter d’Hont. Achter het Hiëronymushuis ligt een grote ommuurde tuin met borders, Lourdesgrot, een kruidentuin en de oudste betonnen brug van Utrecht. Nieuw zijn ook de tuin van Willemsplantsoen 3 (pastorie van de Oud-Katholieke Kathedraal) en van Nieuwegracht 19, met zicht op de oude muren van de vroegere Paulusabdij.

Voor de liefhebbers is er veel keuze: grote tuinen, kleine tuinen, hofjes, pandhoven van kerken en kloosters, sober aangelegde tuinen en tuinen met beelden en vijvers. Alle tuinen zijn uniek en bieden vaak een verrassende blik op de omringende bebouwing. Het programma van de Open Tuinendag biedt mogelijkheden genoeg om een dag in de Utrechtse binnenstad door te brengen. De tuinen liggen op loopafstand van elkaar en een horecagelegenheid is nooit ver weg. In een aantal tuinen vinden muziekoptredens plaats of worden rondleidingen gegeven.

Open Tuinen dag

Hortus-concert

Speciaal voor de passe-partouthouders van de Open Tuinendag Utrecht verzorgt het Internationaal Kamermuziek Festival Utrecht om 17.15 uur een concert door het Dostojevski Kwartet (strijkkwartet) met op het programma de Quartettsatz van Schubert en het Strijkkwartet nr. 2 van Brahms. Dit concert vindt plaats in de Oranjerie en wordt gratis aangeboden. Vanwege de geringe capaciteit (80 zitplaatsen) is reserveren noodzakelijk. Dit kan door middel van dit formulier.

Tijdens de avondopenstelling van De Oude Hortus is er nog meer te zien en te doen. Niet alleen kan worden deelgenomen aan rondleidingen, ook bestaat de mogelijkheid om te dineren. In de tuin wordt een zomers 3-gangen menu à € 21.50 p.p. aangeboden.

Passe-partout

De deelnemende tuinen zijn tussen 10.00 en 17.00 uur te bezoeken op vertoon van een passe-partout.

Dit programmaboekje bevat een beschrijving van de locaties en een plattegrond met looproutes.

Een passe-partout kost € 12,50 per persoon

en is onder meer vanaf donderdag 1 juni a.s. verkrijgbaar bij de VVV Utrecht.

Vooraf bestellen is ook mogelijk via :

VVV-Utrecht, Domplein 9-10,

tel. : 0900 – 128 87 32

infovvv@toerisme-utrecht.nl.

Gezien de grote belangstelling wordt reserveren aanbevolen.

Informatie

Meer informatie over het programma en de tuinen is te vinden op www.opentuinendagutrecht.nl.

twitter @OpenTuinUtrecht en www.facebook/opentuinendagutrecht.nl

10.Pieterskerkhof-3