Van Columbus tot Mayflower: zaden over zee

Datum: 9 april 2020 t/m 26 november 2020 (meerdaags), vanaf --:--

Start locatie: Rapenburg 73, 2311 GJ Leiden

In 2020 is het 400 jaar geleden dat het schip The Mayflower met aan boord een groep Engelse separatisten (de ‘Pilgrims’ genoemd) vanuit Leiden naar Amerika voer. In het kader van deze herdenking besteedt de Hortus Leiden aandacht aan de planten die de oversteek maakten. Op diverse locaties in de Hortus, zoals in de Clusiustuin, de Systeemtuin en de Tropische kassen, vindt u planten die in het Leiden 400-thema passen. Ook planten die onbedoeld meereisden krijgen in 2020 aandacht: de paardenbloem was in Amerika voor de komst van Columbus nog niet bekend, de weegbree werd ‘voetstap van de blanke man’ genoemd.

De Vereniging van Botanisch Kunstenaars Nederland herdenkt 400 jaar Mayflower in Museum de Zwarte Tulp in Lisse, door middel van een tentoonstelling met kunstwerken die gebaseerd zijn op de planten uit het kruidenboek van Rembert Dodoens. Te zien van 21 maart tot en met 21 juni 2020.