login | contact | nieuwsbrief

Volg ons op         

    

Als donateur steunt u de doelstellingen van de Nederlandse Tuinenstichting; het beschermen van waardevol tuinhistorisch erfgoed. De Nederlandse Tuinenstichting heeft uw steun hard nodig om een groene toekomst te kunnen waarborgen.


Tuinevenement: Zeeuwse Tuin 2-daagse (Ze)

Datum: 8 juni 2018 t/m 9 juni 2018 (meerdaags), vanaf 10:00

Start locatie: Zie tuinen

In 2018 wordt de Zeeuwse Tuin 2-daagse gehouden op vrijdag 8 en zaterdag 9 juni. Alle deelnemende tuinen zijn deze dagen geopend van 10.00-17.00 uur. Vijftien NTs tuinen openen zich gezamenlijk op deze dagen. Wees welkom!

Voor meer Informatie:

06-23151314

Louisevandenakker@hotmail.com

www.zeeuwsetuin2daagse.nl

Deelnemende tuinen:


’t Puntje

Tuin nummer 270 uit de OTG 2018

Rammekensweg 6, 4398 TZ Ritthem

www.t-puntje.nl / facebook tuin ’t Puntje

Prijs: € 2,50 t.b.v. een goed doel. Groepen € 5,50 p.p. (min. € 55,00) incl. koffie/thee/lekkernij en rondleiding.

In 1976 erfden Matty en Piet een weiland. Nu, vele jaren later staat er een houten huisje omringd door een siertuin, een vijvertuin en een grote moestuin. Er is een dertig meter lange border aangelegd. In de moestuin worden groenten gecombineerd met kleurige planten. Zo is er een bed met verschillende soorten Zinnia. Het snoeiwerk in de tuin is opvallend van vorm. In de haag aan de zuidzijde is een doorkijk gemaakt waardoor de passerende schepen op de Westerschelde te zien zijn.

3.000 m².


In Goede Aarde Tuin en Kwekerij

Tuin nummer 258 uit de OTG 2018

Kapitalendam 7, 4522 PT Biervliet

www.kwekerij-ingoedeaarde.nl

Prijs: voor groepen op afspraak € 2,50 p.p. incl. koffie/thee/lekkernij en rondleiding (opbrengst gaat naar goed doel).

Dat er in een kwekerij tevens de volwassen planten getoond worden, is tegenwoordig eerder uitzondering dan regel, maar niet bij het gedreven echtpaar Geijsels; in hun grote privétuin laten ze ook de combinatiemogelijkheden en samenhang ervan zien. De vele borders, van klein tot enorm, tonen natuurlijk en eigentijds. Veel van de windtolerante en solide planten hebben ook buiten de bloeiperiode genoeg in hun mars. Maar zeker dankzij het door hen gekoesterde duo siergras en aster blijft deze tuin tot diep in de herfst de moeite waard. Deze bloeirijke tuin is visueel en functioneel onlosmakelijk verbonden met de aanpalende traditionele kwekerij.

4.500 m².


Tuin ’t Hofje

Tuin nummer 259 uit de OTG 2018

Noordweg 4, 4373 SM Biggekerke

www.tuinthofje.nl

Prijs: € 5,00 incl. koffie/thee en rondleiding.

Een romantisch, landelijk gelegen tuin met uitzicht tot aan de duinen. Borders op kleur rondom het huis in vloeiende belijning. De hagen van Taxus, Beuk en Lonicera geven structuur. Een cottagetuin met een weelderige beplanting. In april staat de tuin vol met bloeiende bloembollen en in de zomer zijn er de vele rozen. In de tuin of de serre is er gelegenheid voor een kopje koffie met huisgemaakte taart. Ook is er een Brocante met Interieur/Tuindecoratie.

2 ha.


’t Hof Ravestein

Tuin nummer 261 uit de OTG 2018

Ravesteinweg 2, 4364 TD Grijpskerke

Prijs: € 5,00 incl. koffie/thee en rondleiding.

Ravestein ligt in het open landschap midden op Walcheren. Het is een historische plek, al bewoond in de middeleeuwen, in de 18e eeuw buitenplaats, later weer boerderij. De oprijlaan, het omgrachte eiland omringd door singels met bomen, grand canal, plein met hoge bomen, vijvers en de boomgaarden zijn gerestaureerd. Om de boerderij zijn gemengde bloemenborders met veel rozen en vaste planten rondom een grote vijver; verder weg zijn graspaden in het hoge gras, wilde bloemen, hagen. In de Walcherse schuur zijn archeologische vondsten te zien; het terrein is een archeologisch rijksmonument, en is ook interessant voor natuurliefhebbers. Overal is een weids uitzicht.

3,2 ha.


Tuinen Landgoed ter Hooge

Tuin nummer 264 uit de OTG 2018

Koudekerkseweg 200 A, 4335 SP Middelburg

Prijs: € 4,00 incl. koffie/thee/lekkernij en rondleiding.

Vanuit de kleine tuin bij het huis, mooi op kleur in paars, roze en witte tinten, daalt men af naar de slotvijver. Hier veel grote bladvormen. Tijdens een wandeling over het lindelaantje komt U langs de stinzenplanten-bostuin en de mooie groot opgezette zijtuin; de wandeling om het huis wordt voortgezet langs de grote vijver, en men geniet van de rust en de ruimte van deze unieke plek. Op meerdere plekken uitzicht op de omringende landerijen.

1 ha.


Atelier De Herberg

Tuin nummer 265 uit de OTG 2018

Dorpsplein 35, 4443 AE Nisse

Prijs: € 3,50.

Het huis en de fraaie tuin zijn gelegen aan een historisch dorpsplein met monumentale kerk en oude drinkplaats. De tuin bij het huis en atelier is formeel van opzet met borders op kleur, overgaand in een informeel gedeelte met vijver, dat aansluit op het landschap. Langs de hoofdzichtas zijn een aantal kleinere tuinen ontstaan om intimiteit te creëren en om vooral de geuren gevangen te houden.

3.000 m².


Romantische rozentuin

Tuin nummer 266 uit de OTG 2018

Duinweg 32, 4356 AS Oostkapelle

romantischerozentuin.nl

Prijs: € 3,50.

In de voortuin overheersen de zachtgele kleuren van de David Austin rozen, gecombineerd met het lichtblauw van de Geranium pratense ‘Mrs. Kendall Clark’. Achter de oude gepotdekselde zwarte schuur ligt de schaduwtuin. In een beeldschone lange border voeren de kleuren donkerrood en lichtblauw de boventoon. In de kleine pluktuin vindt u een schat aan bloemen van eenjarigen en vaste planten. In de nieuw aangelegde achtertuin zijn ouderwets geurende rozen met vaste planten. Een perfect onderhouden tuin. Ook in het voorjaar kunt u deze tuin bezoeken als de duizenden bloembollen bloeien.

1.000 m².


Ecologische cottagetuin

Tuin nummer 267 uit de OTG 2018

Noordweg 51, 4356 EB Oostkapelle

www.gardenguesthouse.nl

Prijs: € 3,50, voor groepen € 3,50 p.p. of 5,00 p.p. incl. koffie/thee/lekkernij rondleiding.

De tuin behoort bij een oud boerderijtje en ligt midden in het open landschap dicht bij de zee. Hij wordt beschermd door een windsingel. Daarbinnen is een heerlijk klimaat ontstaan. In de tuin wordt rekening gehouden met bijen, vlinders, egels, marterachtigen en amfibieën. Met de beplanting en indeling wordt rekening gehouden met hun behoeften, maar ook met die van de tuineigenaren. Zo ontstaat een spannend geheel. Door ziekte in de buxus is de tuin veranderd. Er is geen nieuwe buxus voor in de plaats gekomen. Er is gezocht naar een andere structuur, die rust moet geven aan de weelderige plantengroei. In januari bloeien er al veel sneeuwklokjes en deze worden opgevolgd door vele andere bollen, het hele jaar door.

3.000 m².


De Schelphoeve

Tuin nummer 268 uit de OTG 2018

Schelphoekseweg 3, 4693 PK Poortvliet

Prijs: € 4,00 incl. koffie/thee/lekkernij.

Achter de zeedijk van de Oosterschelde, in het natuurgebied Tureluur, ligt deze landelijke tuin rondom een boerderij uit 1792. De tuin bestaat uit drie onderdelen: de oude boomgaard, de tuin rond de boerderij met tuinkamers en een bloemenweide, met een notenboomgaard en een oude drinkput. Over veldkeien en schelpenpaden loopt men door deze boeiende tuin met mooie zichtassen naar het natuurgebied rondom de boerderij.

1,5 ha.


Dolfijn

Tuin nummer 272 uit de OTG 2018

Kaay 103, 4351 AD Veere

aandekadeveere.nl

Prijs: Voor donateurs en andere bezoekers tuin gratis.

Aan de Kaay in het mooie oude stadje Veere ligt het huis met een bijzondere Bed and Breakfast accommodatie. Achter het huis ligt de tuin met de perenboom als middelpunt. Vanaf het terras is er een mooi zicht over de kleurrijke bloementuin en de grote kerk van Veere. Door het oud-blauw geschilderde achterdeurtje komt men in een schilderachtig straatje met stokrozen.

160 m².


De Houtenhandsche hof

Tuin nummer 263 uit de OTG 2018

Wielemakersbaan 4, 4371 PM Koudekerke

www.wb4.nl

Prijs: gratis op Open Tuindagen, groepen op afspraak € 5,50 incl. koffie/thee/lekkernij en rondleiding.

De goed onderhouden tuin ligt aan een doodlopende weg. Mevrouw Poley tekende het basisontwerp van de tuin. Er is een mooi uitzicht over het omringende landschap en de paardenwei. Aan de zijkant een grassenborder. Naast het huis drie identieke bordertjes met een afscheiding van knotwilgentakken. De grote natuurlijke vijver loopt door tot aan het gras. In de oude boomgaard staan laagstam fruitbomen waaronder vakken met Geranium cantabrigiense ‘Biokovo’. Rondom het huis zijn buxusvakken met gemengde borders, een kleine vijver en een rotsvak. Ook is er een grote moestuin met bijzondere groenten. Tevens een verkoophoek van planten en zaden uit de tuin en in de zomermaanden een verkoopexpositie van beeldende kunst en ijzeren vogels.

8.500 m².


Waaienburg

Tuin nummer 273 uit de OTG 2018

Lepelstraat 17, 4354 KH Vrouwenpolder

Prijs: € 3,00 incl. rondleiding op papier. Met koffie/thee/lekkernij € 5,00.

Waaienburg ligt midden in het Zeeuwse landschap. De ruime aanleg van de tuin past bij de omliggende omgeving. Zo zijn er Zeeuwse heggen, een hoogstamboomgaard, knotwilgen, paddepoel en een hooilandje te zien. Dit landje wordt ieder jaar ingezaaid met een bloemenmengsel en heeft elke keer een ander aangezicht. Er is een gemengde border aangelegd met bloemen, kruiden, zacht fruit en groenten. Het huis dat in 1998 is gebouwd in Zeeuwse stijl heeft een bijpassende gepotdekselde schuur. Er is veel aandacht voor de bewoners van de tuin. Overdag jaagt de sperwer en in de avond krijgen de jonge kerkuilen vliegles.

1 ha.


De Groen Gaerd

Tuin nummer 274 uit de OTG 2018

Kwakkel 12, 4543 PV Zaamslag

Prijs: € 3,50 p.p. incl. koffie/thee/lekkernij en rondleiding.

Midden in het Zeeuws-Vlaamse landschap ligt de Groen Gaerd: een paradijsje. Jan Hamelink heeft de tuin zelf ontworpen. Het resultaat is verbluffend. Steeds weer nieuwe vergezichten tussen strakke hagen door. Het contact met het landschap is overal aanwezig en toch is de tuin besloten. Er staan prachtige bomen, planten en grassen. De kubusvormen in de boomgaard zijn in overleg met een jonge tuinarchitect ontworpen. Kunst is beperkt tot één beeld van een man en een vrouw, uitgehakt uit een boom die gesneuveld was. De moeite van de reis waard!

7.000 m².


De Doolman

Tuin nummer 262 uit de OTG 2018

Oudekamerseweg 22, 4451 NC Heinkenszand

www.doolman.nl

Prijs: € 2,50 of € 3,50 incl. koffie/thee/lekkernij.

Geïnspireerd door o.a. Piet Oudolf en Madelien van Hasselt hebben de eigenaren zelf een ontwerp gemaakt voor de tuin, vervolgens is de tuin in de jaren daarna door hen zelf aangelegd. Gekozen is voor een strakke tuin qua lijnenspel, omdat dit aansluit bij het huis, de beplanting is los en weelderig. Er wordt getuinierd op kleur maar er is ook gezocht naar aansluiting bij het omringende Zeeuwse landschap. Er is tevens een groenten- en kruidentuin en een kas met druiven en tomaten.

1.250 m².