Tuinevenement: Open Tuinenweekend Mantgum (Fr)

Datum: 26 mei 2018 t/m 27 mei 2018 (meerdaags), vanaf 10:00

Start locatie: Zie tuinen

Open Tuinenweekend

Op zaterdag 26 en zondag 27 mei openen drie NTs-tuinen gezamenlijk de tuinpoortjes voor u. Zij zullen u verwelkomen van 10.00 tot 17.00 uur en de entree is gratis.

Het gaat om de volgende drie tuinen:

De Terptuin

Tuin nummer 38 uit de OTG 2018

Adres: Seerp van Galemawei 5-7, 9022 AA Mantgum

www.nicokloppenborg.nl

In de voortuin vallen hooggeschoren zuilen van haagbeuk en de weelderige beplanting op. Het huis (een laat-19e eeuwse consistorie) grenst aan de kerk en ligt hoog op een terp. Achter loopt de tuin in ‘hairpins’, met een hoogteverschil van 4 meter naar de benedentuin (een voormalige tennisbaan). Tussen de enigszins mediterrane beplanting rond een meerstammige berk ligt leisteen, die ook het pad bedekt. Een geslaagd modern ontwerp van de eigenaar, die tuinontwerper is, op een historische plek.

1.000 m².

Vlaskamp tuin

Tuin nummer 39 uit de OTG 2018

Adres: Seerp van Galemawei 15, 9022 AB Mantgum

mantgum@hetnet.nl

Het neo–classicistische huis en de voortuin spiegelen zich in de brede gracht die het terrein omsluit. Vanaf de weg ziet men onder de laag hangende takken van oude lindes het huis en de tuin in volle glorie liggen. Glooiende grasvelden, een monumentale ‘kruliep’ en slingerpaden bepalen het beeld. In de gazons liggen de voor Vlaskamp zo kenmerkende ovale en niervormige bloem- en heesterbedden. De tuin is in 1882 door Gerrit Vlaskamp ontworpen en vrijwel ongewijzigd de tijd doorgekomen. De tuin en het huis zijn Rijksmonument. In de tuin vinden we nog delen van de oorspronkelijke beplanting. Is de voortuin voor het aanzien en de openbaarheid, de achtertuin is privé en meer gericht op het nut. Een schapenwei met hoogstamfruitbomen, een moestuin omgeven door een takkenwal. Voor het koetshuis en de paardenstal liggen grenzend aan het grind enkele kleine borders. In de winter kan vanuit de serre van de tuin genoten worden.

5.000 m².

Van Zadelhoff

Tuin nummer 40 uit de OTG 2018

Adres: Seerp van Galemawei 23, 9022 AC Mantgum

albertvanzadelhoff@hotmail.com

Tuin rondom de oude burgemeesterwoning, ontworpen door Nico Kloppenborg (tuin 38). Voortuin in 2014 volledig nieuw ontworpen met focus op vaste planten rondom een slingerpad. Achter ontvouwt zich een fraaie achtertuin, omsloten door een hoefijzervormige sloot met als decor de weilanden van de Friese Greidhoeke met in de verte het torentje van Skillaerd. In de tuin zien we verschillende soorten beplantingen, waaronder kruiden, dahlia’s, siergrassen, eenjarigen en vaste planten op kleur. Achterin is de beplanting wat wilder en experimenteler. Mooie combinatie te maken met de Vlaskamptuin (tuin 40). Soms verkoop van planten.

1.500 m².