Tuinevenement: April – Maand van de Elfenbloem

Datum: 14 april 2018 t/m 15 april 2018 (meerdaags), vanaf 10:00

Start locatie: Zie tuinen

Maand van de Elfenbloem

Drie NTs-tuinen  – Tuinfleur in Oostwold, Tuingoed Foltz in Meeden en Jan Wilde een Tuin in Westerlee – besteden de hele maand april extra aandacht aan het geslacht Epimedium. Alle drie tuinen herbergen prachtige Epimedium-collecties. De tuinen liggen op maximaal een kwartier afstand van elkaar. In een halve dag is een ongekende hoeveelheid Elfenbloemen te bewonderen in hun natuurlijke omgeving.

De tuinen zijn geopend van 10.00 – 17.00 uur op 1, 14, 15, 21, 22, 28 en 29 april

Tuingoed Foltz

Tuin nummer 6 uit de OTG 2018

Andries Bierling en Bob Foltz

Hereweg 346, 9651 AT Meeden, Groningen

E-mail: kwekerij@tuingoedfoltz.nl

Website: www.tuingoedfoltz.nl

In de tuinen rondom de ruim 120 jaar oude boerderij met tuin- en brocantewinkel ligt de nadruk op de specialiteiten van de kwekerij. De Salvia- en Grassentuin herbergt de bijna 150 soorten tellende Nederlandse Planten Collectie Salvia. In de Echinacea- en prairietuin maakt u kennis met de 90 soorten van de NPC Echinacea. De bostuin herbergt een uitgebreide verzameling Epimediums (elfenbloem). Verder onder meer een exotische schaduwtuin, een pottenterras met veel Agapanthus en dahlia’s en een mooie moederplantentuin. Nieuw is de jungletuin met boomvarens, olifantsoren, mammoetblad en andere exoten. De tuinen zijn het decor van wisselende exposities. De helft van het tuingoed bestaat uit tuinen en kwekerij en de andere helft uit een ook voor bezoekers toegankelijk natuurgebied met onder meer een grassenlabyrinth.

TuinFleur

Tuin nummer 9 uit de OTG 2018

Rika en Pieter van Delden

Nieuweweg 34, 9682 RM Oostwold, Groningen

Tel: 0597 551383

E-mail: tuinfleur@planet.nl

Website: www.tuinfleur.nl

Entree: 4 euro

Voor het huis een ‘rode tuin’. Achter het huis een smalle, diepe tuin omgeven door 3,5 km beukenhagen, verdeeld in 10 tuinkamers. Vaste plantenborders op kleur. Een grote natuurlijke vijver, een beeldentuin, een hagentuin, een hostatuin met meer dan 600 verschillende hosta’s. Ook een rariteitentuin met bijzondere schaduwplanten en een meandertuin met een verzameling varens (100 soorten) en primula’s. Achter in de tuin een verhoogd terras met uitzicht op het Oldambtmeer/Blauwestad. Grenzend aan de dijk twee nieuwe tuinen in wording. In het voorjaar meer dan 160 soorten sneeuwklokjes, gevolgd door vele duizenden bloembollen in bloei. Een volmaakt onderhouden en indrukwekkend geheel.

Jan Wilde een Tuin

Tuin nummer 22 uit de OTG 2018

Jan Willem Steenweg

Ontsluitingsweg 7, 9678 TE, Westerlee, Groningen

Tel: 0597414462

E-mail: janwildeeentuin@yahoo.nl

Website: www.janwildeeentuin.blogspot.nl

Entree: € 2,50 incl. rondleiding, koffie/thee verkrijgbaar € 1,50.

Rond het voormalige boerderijtje zien we een bostuin met een indrukwekkende hoeveelheid schaduwplanten, waaronder een elfenbos met veel soorten Epimedium, Corydalis en een geraniumtuin. Vanuit het bos komt men in een zonnige tuin met uitbundige borders rondom een grote natuurlijke vijver met een kruidentuin. Op deze plek een organisch vormgegeven tuinhuis dat tevens dienst doet als expositieruimte. Een fraai geheel.