Tuinen in de Utrechtse binnenstad (wandelexcursie)

Datum: 10 juni 2017, vanaf 10:00

Start locatie: Lange Smeestraat 40, 3511PZ

De middeleeuwse binnenstad van Utrecht telt een groot aantal tuinen, pandhoven en hofjes. Sommige zijn niet groter dan de spreekwoordelijke postzegel, andere zijn bijna als een park. Uit dit rijk geschakeerde aanbod is een achttal bijzondere privé tuinen van liefhebbers geselecteerd.

Aan de bomenrijke Oudegracht en Nieuwegracht zijn diverse huizen waar we de tuinen mogen bekijken, waaronder bijvoorbeeld die van Ina Boudier Bakker, ooit door haar zelf aangelegd en tegenwoordig weer in ere hersteld.

Ook betreden we de tuin van een andere Utrechtse literator: Hieronymus van Alphen. De huidige eigenaar heeft in de fraai gerestaureerde baroktuin uiteraard een pruimenboom geplant!

Ook de beroemde tuin Zuylenspiegel met zijn speelhuisjes doet voor ons haar deuren open. Het is een oase met een gevarieerde beplanting en veel tuinbeelden en vazen. In de vierkante vijver staat een Triton die op een kinkhoorn blaast en op het terras bij het huis vecht de klassieke held Hercules met een leeuw.

We gebruiken de lunch in het Museum Het Catharijneconvent.

In de Oude Hortus Botanicus krijgen we een rondleiding, waarbij we behalve uiteraard tal van bijzondere planten ook het Zaadhuis zien, ooit gebouwd voor de jonge Mozart op tournee.

Ons startpunt is de 17de-eeuwse, met ‘groene’ gobelins behangen, regentenkamer van het Bartholomeus Gasthuis (Lange Smeestraat 40, 3511PZ), niet ver van het NS Station. We verzamelen tussen 10.00 en 10.30.

Deze excursie is vol!