login | contact | nieuwsbrief

Volg ons op         

    

Als donateur steunt u de doelstellingen van de Nederlandse Tuinenstichting; het beschermen van waardevol tuinhistorisch erfgoed. De Nederlandse Tuinenstichting heeft uw steun hard nodig om een groene toekomst te kunnen waarborgen.


Tuin van de maand oktober: Lianne’s Siergrassen en prairietuin van Lianne Pot

Datum: 1 oktober 2016 t/m 2 oktober 2016 (meerdaags), vanaf 10:00

Start locatie: Jan Gosseswijk 31 9367 TE De Wilp (Gn)

Iedere maand kiest de Open Tuinencommissie een tuin die in die maand veel moois te bieden heeft.
In oktober is het Lianne’s Siergrassen en Prairietuin uit de Wilp in de provincie Groningen.

Tuinnummer 28 in de Open Tuinen Gids 2016.


prairietuin-augustusDe prairietuin in augustus


Lianne Pot is tuinontwerpster en heeft zich gespecialiseerd in het maken van beplantingen in Europese prairiesfeer.

Lianne zegt hier zelf over: ‘De eenvoud van grassen heeft me altijd aangesproken. Wellicht aangestoken door de vele fietstochten in mijn jeugd langs de vaart met riet ontdekte ik dat er vele verschillende siergrassen waren die ook toegepast konden worden in siertuinen. In het jaar 2000 kwam er een voorbeeld grassentuin met een specialistische kwekerij in de Wilp.


juniDe prairietuin in juni


Steeds ontdekte ik nieuwe soorten en toepassingsmogelijkheden met siergrassen. Vanaf die tijd bezoeken vele mensen ons uit het binnen- en buitenland. Door deze passie voor siergrassen ontstond in 2005 de Nederlandse Plantencollectie voor Siergrassen. Deze erkenning kreeg ik van de Nederlandse Vereniging van Boskoopse Culturen. Veel leerde ik in die tijd van mijn eigen tuin, mijn opleiding tot tuinontwerpster maar vooral ook door veel om me heen te kijken. Mijn visie over tuinieren werd breder. Ik wilde graag plantengemeenschappen bedenken met grassen en vaste planten die mooi zijn en ook nog onderhoudsvriendelijk.


stipa-gigantea-fotoStipa gigantea


Uiteindelijk kwam ik bij de prairie van Noord Amerika uit. In 2008 bekeek ik met een ‘teacher’ enkele oorspronkelijke prairiegebieden in de staten Kansas, Missouri en South Dakota van de USA. Uiteindelijk raakte ik zó enthousiast dat ik graag zelf een prairietuin wilde maken in de Wilp. Ik denk namelijk dat een mooie, goed doordachte prairietuin de natuurbeleving van mensen kan versterken en bovendien goed is voor het milieu. Een prairietuin kan lang zonder water en heeft geen mest nodig. Bovendien een nuttige insectenlokker, denk aan vlinders en bijen.


vlinderVlinder op bloem in de herfsttuin


Prairieplanten en prairiegrassen zijn – in tegenstelling tot de veel minder groeikrachtige Europese wilde planten – in staat op vruchtbare grond een grote soortenrijkdom te bereiken ondanks het feit dat er veel concurrentie is. Kortom: ‘Niet alleen was ik getroffen door de schoonheid van prairiebeplantingen maar ook door de gedachte erachter: duurzaamheid’. Mijn tweede passie was geboren. In 2009 realiseerde ik samen met mijn partner een 3.500 m2 grote prairietuin in de Wilp aansluitend aan de siergrassentuin en de collectie van siergrassen.


augustus-prairietuinAugustus in de prairietuin


Op dit moment zijn de grassen geweldig om te zien. Sommige spierwit van kleur terwijl andere roodbruine bloeikleuren hebben. Er zijn vele herfstkleuren te ontdekken met verschillende tinten bruin, rood of geel.


prairietuin-septemberPrairietuin in september


U kunt de vele pollen van de grassen bewonderen maar ook de statige opgaande solitairen. In de Nederlandse Plantencollectie zijn de grassen in volwassen vorm te zien.

Het ontwerp van de prairietuin die ik heb gemaakt is geïnspireerd op een eikenblad.


luchtfotoLuchtfoto


Verschillende brede en smalle paden door de vele beplantingen heen met soorten als Asters, Vernonia, Helianthus, Rudbeckia, Sorghastrum nutans (zie foto)


een-echt-prairiegras-sorghastrum-nutansSorghastrum of Andropogon gerardii (‘the big bluestem’)


Het is ook mogelijk op een verhoging over de beplanting heen te kijken. U ziet dan prairiemixbeplanting op kleur, op hoogte, als ‘echte’ prairie of als vaste plantenweide.

september-prairietuinPrairietuin in september


Dit jaar zijn we nog tot en met 2 oktober geopend.
Na 17 oktober alleen nog op afspraak.
Zaterdag 1 en zondag 2 0ktober zijn, in het kader van de Hersfsttuinenmarathon van Het Tuinpad Op, ook een aantal andere Groningse NTs tuinen open. Zie de website : Tuinenmarathon Het Tuinpad Op.

Meer foto’s en informatie: www.siergras.nl.


foto-prairietuin


Lianne Pot
Jan Gosseswijk 31
9367 TE De Wilp (Gn)

Oppervlakte: 7.500 m2.
Entree: 3,50 per persoon. Groepen op afspraak.

E: info@siergras.nl

T: 0594644263

www.prairietuin.nl