Tuin van de maand maart: De Dinkeltuin in Denekamp (OV)

Datum: 4 maart 2017, vanaf 10:00

Start locatie: de Gervelink 30, 7591 DT Denekamp

Iedere maand kiest de Open Tuinencommissie een tuin die in die maand veel moois te bieden heeft.
Voor de maand maart is  dat ‘De Dinkeltuin’  van Cor en Maria van Bakel in Denekamp (Overijssel). Tuin nr 79 in de Nieuwe Open Tuinen Gids 2017

In de voortuin met een mooie Magnolia tripetala, ziet men aan de naambordjes al dat hier echte verzamelaars wonen.

In de achtertuin is de grote Cercidiphyllum japonicum de blikvanger.
Zij zeggen zelf over hun tuin:
Onze tuin is 1400 m2 groot. Het is een tuin van echte verzamelaars. De nadruk ligt de laatste jaren vooral bij het zoeken en combineren van vaste planten, bolgewassen en heesters,  die in de winter of het zeer vroege voorjaar bloeien.  Dat zijn met name Helleborussen, Sneeuwklokjes en vroegbloeiende Irisjes.

Cor is al meer dan 35 jaar bezig met het kruisen en selecteren van Helleborussen.

Dat betekent dan ook dat er heel veel van deze planten in de tuin staan. Niet enkel hybriden, maar ook diverse species. Species, die ook gebruikt worden om gewenste kenmerken in te kruisen.
Helleborus x hybridus
Door Engelse vrienden besmet, zijn we 10 jaar geleden geïnteresseerd geraakt in sneeuwklokjes (Galanthus).
Galanthus ‘Hunton Giant’
Elk voorjaar wordt een korte vakantie gemaakt naar Engeland, met als resultaat altijd wel weer een paar nieuwe exemplaren.
Galanthus ‘Blewbury Tart’
Op dit moment hebben we in onze tuin een assortiment van ongeveer 160 verschillende soorten en variëteiten.
Galanthus ‘Spindelstone Surprise’
Het leuke van Helleborus en Galanthus is dat wanneer je ze combineert, er een geweldig mooi effect ontstaat. Zeker wanneer ook nog eens boven deze planten een paar mooie Hamamelissen bloeien.
Sinds een jaar of vijf heeft Maria een grote belangstelling voor Irissen. Deze, toch wel moeilijke bolgewasjes blijken in onze tuin het prima te doen (met enkele uitzonderingen natuurlijk).
                       Iris histroides ‘George’
Natuurlijk zijn er ook nog andere vroege bloeiers te zien
Crocus tommasinianus
Cyclamen coum
Eranthis hyemalis
In de zomer ziet onze tuin er heel anders uit. Een tweetal grote vaste planten borders met daarin enkele heesters en rozen zijn dan de grote blikvangers. Een collectie bijzondere Hydrangea’s doet de rest.
In de kas wordt het hele jaar gestekt en gezaaid, ook al wordt het steeds moeilijker de zo verkregen planten in de tuin een mooie plaats te bezorgen.

Op 4 maart 2017 hebben wij onze open dag. Leden van de Nederlandse Tuinenstichting hebben op vertoon van hun lidmaatschapskaart dan gratis toegang. Maar U kunt ook op andere dagen van het jaar t/m juli onze tuin, op afspraak, bezoeken.

De Dinkeltuin
Cor en Maria van Bakel,

de Gervelink 30,
7591 DT Denekamp
Voor meer informatie, ook over Helleborus en Galanthus, verwijzen wij naar onze website: www.dedinkeltuin.nl
In deze tuin kan je plantjes kopen, zijn honden aangelijnd toegestaan en hij is rolstoel toegankelijk.