Tuin van de Maand Juni: De Dijkgaerd, Kaatsheuvel

Datum: 4 juli 2015 t/m 5 juli 2015 (meerdaags), vanaf 10:00

Start locatie: De Dijkgaerd, Kaatsheuvel

De Open Tuinencommissie selecteert iedere maand één van onze Open Tuinen. Deze krijgt als “Tuin van de maand” op onze website extra aandacht. Het zijn tuinen die in de betreffende maand veel moois te bieden hebben.

Zomer 15

De ‘Tuin van de Maand Juni’ is De Dijkgaerd in Kaatsheuvel van Ad en Joke Vos.

Zelf zeggen ze over hun tuin:

De Dijkgaerd noemden we onze tuin, naar de Zuidhollandsedijk. Ooit vormde deze weg de grens tussen het hertogdom Brabant en het graafschap van Holland. Nu niet meer te zien, maar altijd goed als leuke anekdote om te vertellen aan tuinbezoekers.

We kochten de voormalige boerderij en bijbehorende grond van mijn moeder in 1994 en na een verbouwing en uitbreiding zijn we in de nazomer 1995 verhuisd en direct maar begonnen met de aanleg van een tuin. Nooit met de bedoeling dat die tuin ooit open gesteld zou worden. Dat is gewoon zo gekomen, zoals er wel meer dingen in de tuin gewoon gekomen zijn. Het weilandje dat omgevormd werd tot gazon met borders, het speelveld van de zonen dat zijn functie ontgroeid was en een nieuwe inrichting kreeg, nu als kwekerijtje…

004 kaatsheuvel

Rond het huis zijn we gestart met de aanleg van tuinkamers, meestal op kleur. Een van de eerste tuinboeken die ik kocht was “Kleur in de Tuin” van Elisabeth de Lestrieux en dit boek is vast en zeker de inspiratiebron geweest voor de eerste tuindelen. Achteraf terugkijkend realiseer ik me ook dat deze kleinere tuinkamers, formaat royale achtertuin, groot genoeg waren om te kunnen overzien. Een grote tuin is leuk, maar vraagt om een goede structuur en het grote gebaar. En hoewel we zeker geen beginnende tuiniers waren toen we in 1995 begonnen met de Dijkgaerd, hadden we nog nooit op deze schaal getuinierd.

Nadat we de tuin al eens paar keer open gesteld hadden tijdens de open dagen van Groei & Bloei en er ook al eens een tuinclub op bezoek was geweest hebben mijn man en ik in 2005 besloten om de tuin een paar keer per jaar open te gaan stellen en tot nu toe hebben we daarvan nooit spijt gehad. Natuurlijk vraagt een open tuin veel werk, want je wilt alleen het mooiste laten zien aan bezoekers. Maar de leuke gesprekken met de tuinbezoekers en contacten met de diverse tuineigenaren tijdens de seizoensbijeenkomst van de tuinenstichting zijn zo ontzettend leuk en inspirerend.

Van veel tuinbezoekers horen we dat de tuin vooral rust uitstraalt en dat verbaast me altijd weer, want er zijn echt heel veel bloemen en kleuren en veel verschillende tuinsferen te vinden in onze tuin. Maar blijkbaar voegt dit alles zich tot een rustgevend geheel.

roos kaatsheuvel

In juni zijn de rozen de grote aandachttrekkers in de tuin. Ja we zitten op zandgrond, maar zolang je kiest voor sterke en gezonde soorten en natuurlijk met regelmaat en voldoende bemest gaat dat goed.

Ook prachtig is de grote vijver waarin het nu krioelt van het leven. Nee geen vissen afgezien van een hele kolonie stekelbaarsjes, maar libellen, salamanders en heel veel kikkers hebben het hier geweldig naar hun zin. De vijver wordt aan twee zijden begrensd door gazon, de andere zijden zijn beplant met grootbladige planten, zoals Hosta, Darmera, Rheum. Al deze bladplanten staan gewoon in de aarde, niet met de voeten in het water, maar ze wekken wel het idee van vochtige grond en waterkant.

054 kaatsheuvel

In juni komen ook de diverse borders op kleur en begint het echte tuinfeest. We doen ons best om tot laat in het jaar de tuin interessant en bloeiend te houden met zeker aandacht voor bladkleur, bessen, grassen. We knippen veel om de bloei op gang te houden en als aanvulling op de vaste planten staan er diverse zelf gezaaide eenjarigen in de borders. Als moeder natuur op tijd zorgt voor regen en zon en zware buien aan Kaatsheuvel voorbij laat gaan is heel soms de tuin bijna perfect….

De Dijkgaerd, rozentuin met prieel

De Dijkgaerd is open op 4 en 5 juli en 22 en 23 augustus, samen met een aantal andere tuinen in de omgeving van Kaatsheuvel, www.tuinenmiddenbrabant.nl. Tijdens de open dagen is de tuin gratis te bezoeken voor donateurs.

Daarbuiten kunnen groepen van tenminste 10 personen op afspraak de tuin bezoeken. U bent van harte welkom.