Tuin van de maand augustus: Tuin Polhuis

Datum: 25 augustus 2018 t/m 26 augustus 2018 (meerdaags), vanaf 10:00

Start locatie: Ermelo

Tuin Polhuis is het resultaat van het werk van twee gedreven plantenliefhebbers en is geïnspireerd op de jaarlijkse vakanties naar Engeland. Na al die jaren is het een verzameltuin geworden met een Engelse inslag.

Gelegen in het landelijke dorp Ermelo op de Veluwe wonen, werken en tuinieren wij, Johan en Aartje, inmiddels bijna twintig jaar met veel plezier op “Polhuis”. De meer dan honderd jaar oude boerderij staat op een perceel van 10 ha grond. Deze kochten wij voor uitbreiding van onze hortensiakwekerij waar we beiden werkzaam zijn. Er bleef 3000m privégrond over rondom het inmiddels gerestaureerde huis.
De tuin ligt grotendeels voor het huis op het zuiden en bestond oorspronkelijk uit weiland voor de koeien met enkele oude fruitbomen in het gras. Deze bomen geven de tuin nu nog steeds een landelijke sfeertje.

We hebben nooit iets getekend of een plan van tevoren bedacht, maar we zijn gewoon op ons eigen gevoel begonnen. Beiden waren we van jongs af aan al in de tuin te vinden.

Het eerste project was de vijver, centraal liggend in het gazon. Onze enige wens was dat die groot werd en we hebben de plaatselijke loonwerker vrij spel gegeven.

Kraakhelder is die vijver helaas nooit geworden, maar met de volop bloeiende waterlelies is het in de zomer een prachtig plaatje. Om de vijver heen liggen inmiddels verschillende borders op kleur die samen met de nabij gelegen bomen mooi weerspiegelen in het water.

Uitgangspunt was dat we een tuin wilden die zo lang mogelijk kleur toont en interessant is in alle seizoenen. We hebben in eerste instantie een vasteplantencatalogus (van Ploeger de Bilt) erbij gepakt en planten uitgezocht die minstens 2 maanden bloeien en die zich al bewezen hadden.
Grote groepen van o.a. sedums, geraniums, veronicastrums en eupatoriums verspreidden we door de hele tuin. Deze zijn nog steeds allemaal in de tuin te vinden. Inmiddels zijn we echt besmet met het tuinvirus en zijn de grote groepen ingekort of vervangen door talrijke andere soorten en cultivars. Het is voor ons een uitdaging om te experimenteren en te combineren met nieuwe en minder gangbare planten. Daardoor is hier voor de tuinbezoeker altijd iets nieuws te ontdekken.

Zoals gezegd ligt de tuin voor het grootste deel voor het huis en om daar te komen wordt de bezoeker via de achterkant, waar je al verrast wordt door een hoeveelheid potten gevuld met vooral veel begonia’s (die het uitstekend doen op het Noorden),

langs het bakhuis geleid naar het terras.

Onderweg staat een enorme verzameling salvia’s in allerlei kleuren en maten.

Vervolgens vang je op het rijkgevulde terras met kuipplanten al een glimp op van de enorm kleurrijke en weelderig gevulde borders.

Links van het terrras ligt de border in purper/rose en wit/zilveren tinten met daarin o.a. veel phloxen, sanguisorba’s, siergrassen en veel dahlia’s in bijpassende kleuren.

Rechtvooruitkijkend komen boven de thujahaag de eupatoriums uit die de achtergrond vormen van de grote rose/lila border. Hierin veel grassen voor het luchtige effect, maar ook om het kleurenpalet van de monarda’s, phloxen, geraniums en salvia’s iets te verzachten.

Over het gazon, lopend richting de vijver, laat de hotborder zich al even zien.

Een rondje om de vijver brengt je naar deze border en lopend langs de vele dahlia’s, heleniums en andere zomerbloeiers in het meest knallend rood en oranje, ligt een paadje verscholen tussen de rijke beplanting. Dit voert naar het nieuwste stuk van de tuin waar nog steeds aan gesleuteld wordt.

In wat ooit een schapenweitje was staat nu in het midden een door blauwe regen begroeide berceau met daaromheen beplanting in de kleuren blauw en wit.

Linksonder de berceau door begint het zogenaamde schaduwpaadje. Dit loopt achter de blauw/witte border langs en heeft een wat bostuinachtige sfeer. Al vroeg in het voorjaar staan hier de eerste bolgewasjes, helleborussen en primula’s te pronken en in de (voor)zomer zijn hier bijzondere schaduwplanten als podophyllums, disporums en verschillende varens te bewonderen. Het paadje kronkelt richting de voorkant van de brede border aan de rechterkant.

Deze begint wit en loopt vervolgens van zachtgeel met lila naar uiteindelijk paars/rood. Via de hotborder kom je terug bij het bakhuis waar je onder de veranda met een kop koffie/thee van het prachtige uitzicht op de tuin en vijver kunt genieten.

In het najaar worden door de borders verspreid elk jaar duizenden bollen gepoot om het tuinseizoen al vroeg te beginnen. Tulpenbollen worden er elk voorjaar uitgehaald. De ruimte die hierdoor vrijkomt wordt na de ijsheiligen weer opgevuld met dahlia’s, salvia’s en ander doorbloeiende eenjarigen uit eigen kweek. Een gedeelte van deze planten is ook voor de verkoop aan de liefhebber.

We zijn er nooit van uitgegaan dat onze gezamenlijke hobby tot een bezoekerstuin zou leiden maar we vinden het erg leuk om te delen waar we zelf zo van genieten. Hierdoor ontmoeten we ook mensen met dezelfde liefhebberij en passie.

Tuin Polhuis

Aartje Klaassen en Johan van Straaten

Zeeweg 44

3853 LN Ermelo

06-10801553

Gratis geopend voor NTs donateurs op zaterdag 25 en zondag 26 augustus van 10.00 tot 17.00 uur (vrijwillige bijdrage t.b.v. stichting Kika).

Verder is de tuin open op afspraak voor tuinclubs entree 4,00 incl. koffie/thee met lekkers.