tentoonstelling ‘William Morris, Patronen van Bloemen’

Datum: 17 maart 2017 t/m 6 augustus 2017 (meerdaags), vanaf 13:00

Start locatie: Heereweg 219 2161 BG Lisse

Dit voorjaar staan de bloempatronen van William Morris (1834 – 1896) centraal in Museum De Zwarte Tulp. Morris’ ontwerpen kenmerken zich door een overvloed aan bloemen, repeterende patronen en intens kleurgebruik. De Morris & Co. behangsels en stoffen – ooit met de hand gedrukt maar nu machinaal – worden nog steeds, ruim honderd jaar later, geproduceerd en wereldwijd verkocht. De tentoonstelling loopt vanaf 17 maart tot en met 6 augustus 2017.

William Morris is een belangrijke ontwerper van het 19de-eeuwse Engeland. Hij was een van de grondleggers van de Arts and Crafts beweging. Deze beweging, waarbij ambacht voorop stond, veranderde het Engelse interieur.

Botanische prenten als inspiratie
Inspiratie voor zijn ontwerpen vond Morris in zijn eigen tuin van Kelmscott Manor, in de natuur en in geïllustreerde boeken. In zijn uitgebreide bibliotheek bevonden zich ook verschillende 16de-eeuwse plantenboeken. In het Prentenkabinet van Museum De Zwarte Tulp worden tijdens de tentoonstelling historische prenten uit deze boeken getoond.

Hedendaagse Arts & Crafts

Hilde Strijdveen en Marleen de Valk (alumni van de Associate degree Arts & Crafts 2016, Willem de Kooning Academie/Rotterdam Academy) tonen parallel aan deze tentoonstelling voorbeelden van hedendaagse Arts & Crafts ontwerpen.

Gedurende de tentoonstelling ‘William Morris, Patronen van Bloemen’ worden er lezingen en workshops georganiseerd voor jong en oud.

Museum De Zwarte Tulp

www.museumdezwartetulp.nl