Symposium ‘The Dawn of Botany; 16th Century representations of Nature’ (In Academiegebouw)

Datum: 14 maart 2018, vanaf --:--

Start locatie: Academiegebouw Universiteit Leiden

Op woensdag 14 maart 2018 organiseert de Clusiusstichting een symposium met als titel ‘The Dawn of Botany: 16th Century reprensentations of Nature’. Het symposium vindt plaats in het Klein Auditorium in het Academiegebouw van de Universiteit Leiden, Rapenburg 73. De Clusiuslezingen hebben als thema de tuin als raakvlak van cultuur en natuur. Daarbij worden achterliggende vragen uit de geschiedenis van wetenschap, kunst en in brede zin cultuur belicht. Deze terreinen vertoonden in de tijd van Clusius een sterke samenhang.

Door het organiseren van lezingen wil de Clusiusstichting de groeiende belangstelling voor de historische en culturele aspecten van de tuin bevorderen en van een wetenschappelijke basis voorzien. Zij streeft daarbij naar een multidisciplinaire aanpak, waarin historici, kunsthistorici, letterkundigen, architecten, sociologen, biologen en tuinbouwkundigen worden betrokken. En voorts allen, die zich voor de tuin in het algemeen interesseren. De lezingen en het programma zijn Engelstalig.

Programme Clusius symposium

The sessions will take place in the Academy building in Leiden, between 10:00 and ca. 17.15, the venue will open at 9.30. Registration is free.

• Prof. Dr. Eric Jorink (Leiden / The Hague) – Welcome and introduction
  • Prof. Dr. Hans-Walter Lack (Vienna / Berlin) – Codex Fuchs
  • Dr. Anastasia Stefanaki (Leiden – Naturalis) – A smiling garden of everlasting flowers: the 16th century En Tibi herbarium
  • Dr. Abdolbaset Ghorbani (Uppsala) – The Syrian Rauwolf herbarium (1574)
  • Dr. Florike Egmond (Rome) – Eye for Detail
  • Dr. Erma Hermens (Rijksmuseum Amsterdam – Depicting Nature: materials and techniques of Early Modern botanical illustration
  • Dr. Gerda van Uffelen (Leiden) – A living garden from 1594
  • Prof. Dr. Tinde van Andel (Naturalis / Leiden) – Opening Leiden’s treasure rooms – See http://www.clusiusstichting.nl/

Please register by sending an email to Gerda van Uffelen, secretary of the Clusius Foundation, g.a.van.uffelen@hortus.leidenuniv.nl
If you want to join us for lunch, let us know March 1 at the latest. You can pay (€10) on March 14.