Stinzenwandeling door ‘Een zee van bloemen’ rondom de Sint Maartenskerk in Zaltbommel

Datum: 31 maart 2018, vanaf 10:30

Start locatie: Sint Maartenskerk aan het Kerkplein in Zaltbommel

foto: Carien van Boxtel

Op twee zaterdagen in maart, rondom de uitvoering van de Mattheuspassion, kunt u de bijzondere (stinzen) bollenbeplanting in de tuin van de Sint Maartenskerk in Zaltbommel komen bewonderen.

Beheerder en gids Rein van Willigen van de Sint Maartenskerk en tuin- en landschapsontwerper Carien van Boxtel nemen u mee naar de tuin van de Sint Maartenskerk aan het Kerkplein in Zaltbommel. Daar zijn in 2015 door vele vrijwilligers van de kerk en leerlingen van Praktijkschool De Brug bijna 100.000 verwilderingsbollen aangeplant in een bijzonder ontwerp van Carien, gebaseerd op de ‘secco’s’ (muurschilderingen) in de kerk. U kunt de sprookjesachtige bloemen van dichtbij en vanuit een van de galerijen of zelfs de toren komen bekijken, zodat het volledige patroon prachtig te zien is. Na afloop wordt ook de ommuurde privetuin van Carien aan het Kerkplein bezocht, die dan, met tienduizenden bloeiende bollen, voorjaarsplanten en heesters, op zijn allermooist is.

zaterdag 17 maart 2018

zaterdag 31 maart 2018

aanvang steeds om 10.30 uur, start bij de ingang zuidzijde (koor)

aanmelden: info@carienvanboxtel.com Wees er snel bij!
kosten (inclusief een kopje koffie): € 7 (contant te voldoen) ten bate van het onderhoud van de Sint Maartenskerk info: www.carienvanboxtel.com

Een zee van bloemen

Wellicht ter herinnering: op verzoek van de gemeente Zaltbommel (projectleider Mieke Sanders) heb ik voor deze beplanting een ontwerp gemaakt dat in november 2015 door een team van vrijwilligers van de kerk en van Praktijkschool de Brug is geplant. We hebben het project ‘Een zee van bloemen’ genoemd, omdat het imposante gebouw nu uit een bloemenzee omhoog lijkt te komen. Het betreft een enorm mozaiek, gemaakt van bijna 100.000 bloembollen (geleverd door de Koninklijke JUBHolland in Noordwijkerhout) waarvan het patroon gebaseerd is op ornamenten en bloemvormen die kunnen worden aangetroffen in de ‘secco’s’ (gewelfschilderingen) in de kerk zelf.
Het hoogtepunt van de bloei van de stinzenbollen ligt rondom de Mattheus-tijd. Voor de Sint Maartenskerk een ijkpunt: jaarlijks vindt er hier een schitterende uitvoering van de Mattheus plaats, die nauwelijks onderdoet voor die in Naarden!
De voorjaarsbloemen vormen een symbool van hoop en leven voor de stad, omdat op deze plek eeuwenlang Bommelaren werden begraven. De eerste bol werd in 2015 geplant door (voormalig) burgemeester Albert van den Bosch. Momenteel staan er al duizenden sneeuwklokjes te bloeien!
Wellicht ter herinnering: op verzoek van de gemeente Zaltbommel (projectleider Mieke Sanders) heeft Carien van Boxtel voor deze beplanting een ontwerp gemaakt dat in november 2015 door een team van vrijwilligers van de kerk en van Praktijkschool de Brug is geplant. Ze hebben het project ‘Een zee van bloemen’ genoemd, omdat het imposante gebouw nu uit een bloemenzee omhoog lijkt te komen. Het betreft een enorm mozaiek, gemaakt van bijna 100.000 bloembollen (geleverd door de Koninklijke JUBHolland in Noordwijkerhout) waarvan het patroon gebaseerd is op ornamenten en bloemvormen die kunnen worden aangetroffen in de ‘secco’s’ (gewelfschilderingen) in de kerk zelf.

Kijk ook naar ons bericht over de ‘zee van bloemen’ van december 2015:

‘Een zee van bloemen’ 90.000 bloembollen in de tuin van de Sint Maartenskerk, Zaltbommel