Open Tuinendagen Neerijnen

Datum: 7 juni 2013 t/m 8 juni 2013 (meerdaags), vanaf 10:00

Start locatie: Neerijnen

De tuin van Alieke Hartog – Van Pallandtweg 16. (1750 m2) (tel. 0418-651263)Bij het restaureren van de overwoekerde tuin rond de Gelderse T-boerderij met dubbel voorhuis, 17e eeuw, liet Alieke zich inspireren door de Betuwse tuinen om haar heen. Voor haar vormt de onderhoudsvriendelijke tuin een ideale achtergrond voor haar keramische beelden die ze hier exposeert. Haar kleinere beelden zijn tentoongesteld in de monumentale stal.(www.aliekehartog.nl/) Onder de oversteek van de rieten kap van de stal vindt U Christine Blaauboer met zelfgeregen kettingen. Hiervoor gebruikt ze voornamelijk oude glaskralen, edelstenen, zilver en brons.
De tuin van Juke Hudig – Achterstraat 7. (850 m2) (tel.0418-652098) (www.jukehudig.nl/) Rond haar huis, een voormalige bakkerij, ligt haar tuin met veel vaste planten, rozen en éénjarigen De oude hoogstamfruitbomen herinneren aan de tijd dat iedereen in Neerijnen een moestuin en een boomgaard had. In de verbouwde voorraadschuur van de bakkerij is haar atelier gevestigd, waar ze dit jaar pastels met het thema “tuinen” exposeert. Ook zijn er boeken, posters en kaarten van haar werk te koop.
De Kasteeltuin (bij Kasteel Neerijnen= gemeentehuis) (4000 m2) (tel. 0418-652208) De kasteeltuin is door de vrijwilligers van de stichting Kasteeltuin Neerijnen in 10 jaar tijd hersteld. Bij de inrichting is rekening gehouden met de oorspronkelijke opzet van de tuin. In de tuin zijn verschillende tuinen, te weten een kruidentuin, groentetuin, bloementuin en een rozentuin met vele oude en nieuwe soorten rozen. In de border aan de buitenzijde bloeien abrikozen en vijgen. De klimrozen in de bogen langs het pad bloeien in juni volop. Pronkstuk is de ruim 100 jaar oude Victoriaanse kas. Onder de appelbomen bij de gerestaureerde schuren wordt koffie en thee geschonken. De kasteeltuin heeft in 2005 de “Mooi Gelderland Prijs” gewonnen.
Het dorp Neerijnen is aangewezen als beschermd dorpsgezicht en heeft fraaie wandelmogelijkheden over de Waalbandijk en door het parkbos van het Gelders Landschap met daarin kasteel Waardenburg en kasteel Neerijnen. In de achterstraat zijn geen parkeerplaatsen. Om auto- en parkeeroverlast te voorkomen kunt u parkeren op de parkeerplaats van het Stroomhuis en de parkeerplaats bij het gemeentehuis (kasteel Neerijnen); van daaruit wijzen borden u de weg naar de tuinen, die op korte wandelafstand liggen.

Van Pallandtweg 16. (1750 m2) (tel. 0418-651263)

Toegang gratis.