Open tuinendag “Theehuis en parktuin van mevrouw Van Best” Valkenswaard (NB)

Datum: 1 september 2018 t/m 2 september 2018 (meerdaags), vanaf 14:00

Start locatie: Molenstraat 210, 5554 TT Valkenswaard

Theehuis en parktuin van mevrouw Van Best

Tuin 313 uit de OTG 2018

Familie Staals

Molenstraat 210, 5554 TT Valkenswaard

040 2021451 (antwoordapparaat)

info@theehuisvanmevrouwvanbest.nl

www.theehuisvanmevrouwvanbest.nl

Extra info tuin: (Gedeeltelijk) voor invaliden toegankelijk, biodiversiteit in de tuin, honden aangelijnd toegestaan.

Geopend: maart t/m september ieder 1e (volle) weekend van de maand za van 14.00 tot 17.00 uur en zo van 12.00 tot 17.00 uur (uitzondering za 7 april geopend van 11.30 tot 17.00 uur).  Groepen min. 15 pers. op afspraak.

Prijs: € 4,50 p.p. incl. thee/koffie. Entree kan hoger zijn tijdens muzikale en culturele activiteiten (zie website). Voor groepen op afspraak verschillende arrangementen mogelijk (zie website).Voor donateurs tuin gratis za 7 april van 11.30 tot 17.00 uur.

De tuin die behoort bij het monumentale theehuis (eind 1800) van wijlen mevrouw Van Best-Wiegersma is door de familie Staals in oude glorie hersteld. Mevrouw Van Best was de echtgenote van de Valkenswaardse sigarenfabrikant Frans van Best. Het theehuis kent een interessante geschiedenis. Het theehuis is gerestaureerd, de tuin is door de familie Staals in samenwerking met Maaike van Stiphout (DS Landschapsarchitecten) heringericht in de geest van mevrouw Van Best die een voorliefde had voor de tuinarchitectuur van Gertrude Jekyll. Het beplantingsplan is gemaakt door Trudi Woerdeman van ‘De Warande’, zij woonde als kind naast mevrouw Van Best. Er zijn 25.000 stinzenplanten aangeplant en aangevuld met 6.000 vaste planten. Door de continue verwildering van de stinzenplanten is de tuin tijdens alle maanden van het jaar maar in het bijzonder in het voorjaar, een lust voor het oog. Er zijn wisselende kunstexposities waaronder (tuin)beelden, schilderijen en foto’s. Plattegronden en beplantingsplannen zijn aanwezig.

6.000 m².