login | contact | nieuwsbrief

Volg ons op         

    

Als donateur steunt u de doelstellingen van de Nederlandse Tuinenstichting; het beschermen van waardevol tuinhistorisch erfgoed. De Nederlandse Tuinenstichting heeft uw steun hard nodig om een groene toekomst te kunnen waarborgen.


Open tuinen en parken met sneeuwklokjes in 2015

Februari en maart 2015: open tuinen en parken met sneeuwklokjes

 

In het vroege voorjaar zijn de sneeuwklokjes op hun hoogtepunt, en dit is dan ook de beste tijd van het jaar om ze te bekijken. In februari en maart zijn particuliere tuinen en parken speciaal opengesteld om het publiek te laten genieten van de eerste lentebode.

De openstelling is een initiatief van de Nederlandse Tuinenstichting, die een aantal eigenaren bereid vond om hun tuinen of parken open te stellen vanwege de sneeuwklokjes. De open tuinen en parken variëren van klein tot groot. In sommige ziet het onder de bomen wit van de sneeuwklokjes, in andere zijn veel bijzondere soorten te zien.

snowdrops 5

Overzicht open tuinen en parken met sneeuwklokjes in 2015.

Groningen:

Parktuin Oosterhouw
Hoofdstraat 35, 9965 PA Leens

tuin nr. 8, Open Tuinen Gids 2014

Open: zaterdag 7 en zondag 8 maart 2015 van 10-17 uur. Gratis entree.

De afgelopen vijfentwintig jaar hebben we jaarlijks sneeuwklokken vermeerderd. Drie soorten: dubbele, de vroege hoge Turkse en de gewone. Hierdoor hebben we een spreiding in bloeitijd en kan op deze dagen zeker van veel van bloeiende sneeuwklokken worden genoten. Vijfentwintig jaar geleden nog niks; nu een miljoen en ziet alles wit.

www.oosterhouw.nl

 

Hilda Mensinga-Bruins

Goldhoorn 14, 9682 XN Oostwold

0597 551 395

Email: mensingabruins@planet.nl

tuin nr. 15, Open Tuinen Gids 2014

Open: in verband met het weer uitsluitend na afspraak per telefoon of e-mail. Gratis entree.

Wij hebben een aantal royale groepen galanthus nivalis en groenpunten. Van mijn sneeuwklokjesreizen naar Engeland heb ik verder een zeventigtal soorten meegenomen. U kunt zich opwarmen en krijgt iets te drinken aangeboden.

 

 

Tuinfleur Oostwold

Nieuweweg 34, 9682 RM Oostwold
0597 551 383

tuin nr. 13, Open Tuinen Gids 2014

Open: zondag 22 februari en zondag 1 maart 2015 van 11-17 uur. Entree € 3,-  incl. koffie en iets lekkers. Groepen zijn ook op andere dagen welkom, op afspraak.

Diepe smalle tuin (350 m.) verdeeld in tien tuinkamers grenzend aan het Oldambtmeer. Zeer gevarieerd beplant. Duizenden sneeuwklokjes (150 verschillende cultivars), daarna Scilla, Muscari, Chionodoxa, narcissen, tulpen, Allium en Leucojum, gecombineerd met Helleborus.

Wij organiseren samen met nog drie andere tuinen de Oost-Groninger bloembollenroute en sneeuwklokjeszondagen.

www.tuinfleur.nl

 

 

Domies Toen
Hoofdstraat 76, 9968 AG Pieterburen

tuin nr. 16, Open Tuinen Gids 2014

Open: De tuin is dagelijks geopend; entree is € 3 per persoon. In maart is de theeschenkerij op zondagmiddag geopend.

In Domies Toen staan naast het gewone sneeuwklokje (Galanthus nivalis), het dubbelbloemige sneeuwklokje (G. nivalis ‘Flore Pleno’) en grote sneeuwklokjes (G. elwesii) ruim 90 soorten stinzenplanten, waaronder bijzondere soorten zoals het Haarlems klokkenspel (mei), Japans hoefblad (feb/mrt) de kievitsbloem (april) en de bostulp (april/mei). Het hoogtepunt van de bloei is rond begin april (voor zover je dat kunt voorspellen).

In de theeschenkerij is het boekje over stinzenplanten te verkrijgen met daarin bovendien een route langs stinzentuinen in Noord-Groningen.

 

www.domiestoen.nl

 

‘The Stonefarm’

Zijdstukkerweg 7, 9501 LB Stadskanaal

0599 612 203

Open: zondag 22 februari en zondag 1 maart 2015 van 11.00 – 17.00 uur. Voor groepen op andere dagen na afspraak. Entree: vrije gift.

Opvallend zijn de enorme zwerfkeien in de landschappelijke tuin. Een grote appelhof (1400 m2) met een tapijt van sneeuwklokjes en krokussen. Verder door de hele tuin massa’s stinzenplanten en voorjaarsbollen. De bermen langs de weg zijn ook royaal beplant.

Wij organiseren samen met nog drie andere tuinen de Oost-Groninger bloembollenroute en sneeuwklokjeszondagen.

www.stonefarm.nl

 

‘City Channel Garden’

H.J. Kniggestraat 101, 9501 NJ Stadskanaal

Open: zondag 22 februari en zondag 1 maart 2015 van 11-17 uur. Voor groepen op andere dagen na afspraak.

Tuin met in het vroege voorjaar bloeiende Camelia’s, sneeuwklokjes in alle soorten en maten, gevolgd door botanische krokussen. Verrassende combinaties van exclusieve bollen zoals Scilla, Fritillaria en Muscari en Puschkinia, in maart/april versterkt door Narcissen en Tulpen en door de hele tuin verspreid staan de vroeg bloeiende Primula’s.

Samen met nog drie andere tuinen neem ik deel aan de Oost-Groninger bloembollenroute en sneeuwklokjeszondagen.

www.kijktuin-city-channel.nl

 

Oude Pastorietuin

Pastorieweg 24, 9989 BM Warffum

Open: zaterdag 7 en zondag 8 maart 2015 van 12-17 uur. Gratis entree.

Reeds eeuwen bloeien in deze tuin van 7.000 vierkante meter veel soorten stinzenplanten: akoniet, sneeuwklok, holwortel, voorjaarshelmbloem, Scilla, diverse soorten aronskelk, salomonszegel, bostulp en vogelmelk. Wegens de massale groei van de stinzenplanten wordt alleen gewandeld op de schelpenpaden.

Dezelfde dagen vinden de Helleborusdagen plaats op De Kleine Plantage in Eenrum en is Parktuin Oosterhouw in Leens geopend.

 

Winschoten

‘WubsBos’

St. Vitusholt 86, 9673 AK Winschoten

0597 420 896; www.wubsbos.nl

(Tuin nr. 26, Open Tuinen Gids 2014)

Open: zondag 22 februari en zondag 1 maart 2015, sneeuwklokjeszondagen van 11-17 uur. Entree vrije gift. Voor groepen op andere dagen na telefonische afspraak.

Bostuin met een hoogteverschil van plm. 5 m. in het Maintebos in bijna hartje Winschoten. In het vroege voorjaar overal sneeuwklokjes en iets later stinzenplanten, verwilderingsbollen en veel narcissen, verspreid door de tuin.

Samen met nog drie andere tuinen neem ik deel aan de Oost-Groninger bloembollenroute en sneeuwklokjeszondagen (zie: www.wubsbos.nl).

 

snowdrops 8

Friesland

Jelsum

Dekema State

Dekemawei 5, 9057 LC Jelsum

www.dekemastate.nl

Contactpersoon: tuinbaas Wim Hoogendam: 058 257 00 20

(Tuin nr. 28, Open Tuinen Gids 2014)

Open: De tuin van Dekemastate is in deze tijd niet officieel open. Maar dinsdag t/m vrijdag is het hek bij de oprijlaan meestal open. Wie speciaal voor de stinzenplanten komt kan vooraf het best even bellen met tuinbaas Wim Hoogendam (058 257 00 20). Heel januari zijn wij gesloten, vanaf 3 februari zijn we weer bereikbaar.

Voor en naast het koetshuis een aardig veld sneeuwklokjes en op diverse plekken ook wat polletjes en gevuldbloemige sneeuwklokjes. Als eerste van de vele stinzenplanten bloeien onder meer boerenkrokus en Corydalis.

 

Veenklooster

Fogelsangh State

Kleasterwei 1, 9297 WR Veenklooster

Open: Het park is met een jaarkaart toegankelijk of door € 1,- te betalen bij tuinmanswoning of museum. Van 15 maart tot 15 juni is het park gesloten vanwege het broedseizoen.

Meer informatie: www.fogelsangh-state.nl

Het dubbele sneeuwklokje, maar ook andere typische stinzenplanten bloeien in februari in het park. Bij de hoofdingang van de State aan het begin van het park staan de meeste al eeuwenoude exemplaren.

 

Drenthe

Assen

Overcingel

Oostersingel 27, 9401 JZ Assen

Open: Van zaterdag 21 februari tot maandag 9 maart 2015 is de tuin rond het huis interessant vanwege de sneeuwklokjes en later de krokussen. Tijdens de bloei is de toegang tot het privégedeelte gratis.

Het park is het hele jaar geopend op vertoon van wandelkaarten, die voor € 1,- verkrijgbaar zijn aan de voordeur van de buitenplaats Overcingel. Eén wandelkaart is geldig voor een heel jaar voor een gezin plus eventuele introducés. Bovendien is tijdens de bloei van de sneeuwklokjes en de krokussen het privé-gedeelte van de tuin gratis toegankelijk.

De tuin is een oase van rust en natuurschoon in het centrum van Assen, aangelegd in ongeveer 1825 in landschapsstijl bij de buitenplaats Overcingel, met in het vroege voorjaar gewone sneeuwklokjes, Galanthus nivalis, in verwilderde vorm.

 

Overijssel

 

Cor en Maria van Bakel

De Gervelink 30

7591 DT Denekamp

(tuin nr. 66, Open Tuinen  Gids 2014)

Open: Donateursdag in het voorjaar van 2015. Voor donateurs van de Nederlandse Tuinenstichting is de entree gratis; andere bezoekers betalen € 2,50 (de opbrengst is bestemd voor een goed doel), inclusief koffie of thee en iets lekkers.
Omdat planning van een open dag erg moeilijk is in verband met de te verwachten winter, verwijzen wij bezoekers voor meer informatie naar onze website: www.dedinkeltuin.nl. Hier zal te zijner tijd ook de datum bekend worden gemaakt.

Als de winter een beetje meewerkt zijn er meer dan 125 soorten en variëteiten sneeuwklokjes. Daarnaast zijn er 100 soorten en variëteiten Helleborus te zien en voorjaarsbloeiende bollen en heesters (o.a. Hamamelis). Er zijn ook sneeuwklokjes te koop.

 

‘s-Heerenbroek

Hofman’s Hofje

Willem Hofman

Zwolseweg 95 (aan het veerpad)

8275 AC ’s-Heerenbroek

038 355 74 80

Open: In de sneeuwklokjestijd na een telefoontje.

De tuin, (1.100m²) met een zee van enkele soorten Galanthus nivalis en andere  voorjaarsbloeiers, is gelegen aan het veerpad naar de IJssel. Een wandeling langs dit pad is de moeite waard: een bevriende buurman plantte tientallen toefjes sneeuwklokjes in de berm: een (op)lichtend pad.

 

Hengelo

De Stadstuin

Mevrouw A. Pohlmann

Hengelo

074 243 85 89

Open: Gezien de grootte van de tuin zijn bezoekers welkom na telefonische afspraak vanaf 1 februari 2015, afhankelijk wat de natuur ons brengt. Als u belt krijgt u ook het adres van de tuin.
Gratis entree.

Kleine tuin met  verwilderde soorten en variëteiten.

Landgoed Weldam

Weldam 1, 7475 MN Markelo

Route en parkeren: zie www.weldam.nl

Open: De tuin van Weldam is het gehele jaar geopend op werkdagen (maandag t/m vrijdag) 9-16 uur. Ook in de maand februari. Entree € 2,50 per persoon.

De kasteeltuin is een voorbeeld van neobarok, een in de negentiende eeuw aangelegde zeventiende-eeuwse tuin. Eduard André ontwierp in 1885 deze tuin, met o.a. een 145 m lange berceau van beuk, parterres de broderie en doolhof. Maar ook planten zoals rozen, rododendrons en perkplanten. De houten uitkijktoren midden in de doolhof biedt een fraai uitzicht over de prachtige, historische tuin. Het kasteel is niet te bezichtigen.

Sneeuwklokjes en overige bolgewassen (stinzenplanten) komen vooral voor in het park rondom de kasteeltuin.

 SNOWDROPS 2

 

 

Gelderland

Veenendaal

De Palmentuin

Parelgras 19a, 3902 AP Veenendaal

0318 520 241; e-mail: depalmentuin@hotmail.com

(tuin nr. 172, Open Tuinen Gids 2014)

Open: zaterdag 21 februari en zondag 22 februari 2015 van 10-17 uur; de weekenden van 28 februari en 1 maart plus 8 en 9 maart van 11-17 uur. Voor groepen zijn we ook op andere dagen open, na overleg. Voor actuele

informatie en route: www.depalmentuin.nl.nu

Ik bied u graag de mogelijkheid om vroeg in het seizoen in mijn tuin te komen ruim 100 soorten sneeuwklokjes te bekijken die ik heb verzameld en 60 soorten kerstrozen. Met de bloeiende sneeuwklokjes verwelkomen we de aanstaande lente.

 

Vorden

De Wildenborch

Wildenborchseweg 20, 7251 KG Vorden

www.wildenborch.nl

(tuin nr. 139, Open Tuinen Gids 2014)

Open: Sneeuwklokjesdagen op zondag 22 februari en/of zondag 1 maart 2015, van 10.30-15 uur. Ruim op tijd kan men op onze site www.wildenborch.nl zien voor welke dag of dagen gekozen is. De toegang is gratis, maar een vrijwillige bijdrage voor het onderhoud van onze arbeidsintensieve tuin wordt zeer op prijs gesteld. Er is koffie/thee met koek verkrijgbaar in onze theeschenkerij en er worden planten uit eigen tuin verkocht, meest sneeuwklokjes en winterakonieten. Honden zijn niet toegestaan, ook niet als zij aan de lijn lopen.

Een explosie van witte bloempjes klein en groot, enkel en dubbel, hoog en laag. Witte velden strekken zich uit langs het water, in het bos, tussen de klimop onder de hoge lindebomen. De gele winterakonieten nemen hun eigen plaats in, maar staan op verschillende plekken uitbundig tussen de sneeuwklokjes. In de tuin is een route uitgezet.

 

Warnsveld

De Overtuin

Molenstraat 6, 7231 KN Warnsveld

www.deovertuin.nl

(tuin nr. 141, Open Tuinen Gids 2014)

Open: zondag 22 februari 2015 van 11-17 uur. Entree: € 3,-; donateurs Nederlandse Tuinenstichting: € 1,50. Kinderen t/m 16 jaaronder begeleiding vrij toegang. Tevens Entdag in samenwerking met de Noordelijke Pomologische Vereniging.

Duizenden sneeuwklokjes tooien als voorbodes van de lente de stinzenveldjes in de Overtuin. Afhankelijk van het winterweer zullen ook de toverhazelaar en de gele kornoeljes hun tere geel laten zien. Kom dwalen langs de gebogen paadjes en genieten van verrassende doorkijkjes en monumentale oude bomen.

 

Wolfheze

De Boschhoeve

Boshoeve 3, 6874 NB Wolfheze
www.boschhoeve.nl

Sneeuwklokjesfeest: donderdag 19, vrijdag 20 en zaterdag 21 februari 2015 van 10-17 uur. Entree: €4,- per persoon.

Dit vroege lentefeest is inmiddels uitgegroeid tot een must voor iedere liefhebber van bloeiende voorjaarsbollen. Allereerst hebben we diverse gespecialiseerde kwekers uitgenodigd, waardoor het aanbod sneeuwklokjes, bijzondere bolgewassen en voorjaars-bloeiende planten zeer aantrekkelijk is. Daarnaast is er in de schuur veel plaats ingeruimd voor kramen met ‘galanthofilia’.

Op donderdag houdt Wim Postema van de Hoeve Vertrouwen op 11 uur een lezing over Galanthus elswesii.

 

 

Utrecht

Landgoed Oostbroek

Bunnikseweg 39, 3732 HV De Bilt

Route: http://www.utrechtslandschap.nl/p3.php?RubriekID=2018

Open: Landgoed Oostbroek, eigendom van het Utrechts Landschap, is het hele jaar geopend; toegang tot het park is gratis. Het landgoed heeft gemarkeerde wandelroutes.

Het Essen-Iepenbos van Oostbroek staat bekend om haar sneeuwklokjes. In het vroege voorjaar kleuren grote delen van het landgoedbos wit. Het gaat voornamelijk om het gewone sneeuwklokje (Galanthus nivalis) en het dubbele (of gevulde) sneeuwklokje (G. nivalis ‘Flore Pleno’). Daarnaast zijn Galanthus nivalis ‘Viridapice’ en Galanthus nivalis ‘Scharlockii’ aanwezig; beide met een groene punt op de buitenste bloemdekbladeren, maar met verschillende schutbladen en bloemsteellengtes.

 

Bosch en Duin

Frida Waasdorp

Dennenweg 25, 3735 MP Bosch en Duin

030 229 25 75

(tuin nr. 148, Open Tuinen Gids 2014)

Open: in februari en maart 2015 alleen na telefonische afspraak, daarna ook open in kader NTs open tuinen (max. 20 personen). Entree: € 2,50 t.b.v. de Nederlandse Tuinenstichting; gratis entree voor NTs-donateurs. Koffie en thee horen erbij.

Bostuin met veel verschillende, elkaar opvolgende voorjaarsbloeiers. Start met winterakonieten, Cyclamen coum, krokussen en sneeuwklokjes. Het aantal verschillende sneeuwklokjes is de laatste jaren gegroeid tot ruim 190, soms al vergezeld van andere bolgewassen en een enkele vroegbloeiende Corydalis.

 

Haarzuilens

Kasteel de Haar

Kasteellaan 1, 3455 RR Haarzuilens

Open: park en tuin zijn dagelijks open van 09-17 uur (behalve tijdens evenementen). Entree: € 4,- per persoon; kinderen van 4 t/m 12 jaar € 3,- per persoon. Kinderen jonger dan 4 jaar gratis.

De vastenavondzotjes zijn weer met duizenden tegelijk te bewonderen in ons park. Wat zijn dat dan, vraagt u zich af. Verdwaalde carnavalsgangers uit het zuiden des lands? Nee hoor; het zijn die hele frisse witte sneeuwklokjes die als één van de eerste stinzenplanten de lente voor ons aankondigen. We hebben de gewone enkele. Maar de echte kenner gaat natuurlijk op zoek naar het dubbele sneeuwklokje.

 snowdrops-close-up

 

Noord-Holland

Amsterdam

Museum Geelvinck Hinlopen Huis
Keizersgracht 633, 1017 DS Amsterdam

(tuin nr. 177, Open Tuinen Gids 2014)

Open: Elke dag van 11-17 uur, dinsdags gesloten.

Toegang alleen tot de tuin is gratis voor NTs-donateurs en buurtbewoners.

Entree museum: voor volwassenen € 9 per persoon, inclusief standaard rondleiding. 

NTs-donateurs en leden van Nederlandse en buitenlandse nationale tuinen- en plantenorganisaties krijgen 25% korting op de entree voor het museum en met een Museumjaarkaart krijgt u gratis entree. Suggestie: combineer het bezoek met een kamerconcert in het museum, iedere zondagmiddag 16.45 uur.

Meer informatie: www.geelvinck.nl

Het Geelvinck Hinlopen Huis bestaat uit een hoofdhuis aan de Herengracht en een bijbehorend koetshuis aan de Keizersgracht. Tussen hoofdhuis en (voormalig) koetshuis strekt zich een voor stadse begrippen grote en weelderige tuin uit met sneeuwklokjes die zijn geplant door het vrijwilligersteam, de Tuinvincken. De sneeuwklokjes, Galanthus nivalis, Galanthus elwesii en Galanthus ‘Flore Pleno’, staan al vroeg in bloei.

 

Castricum/Bakkum-Noord

Tineke van der Velden-Jonker

Duinweg 2, 1901 ML Castricum/Bakkum-Noord

072-505 18 01

Open: zondag 15 februari 2015 van 11-16 uur, wanneer Tineke voor de eerste keer haar evenement ‘Sneeuwklokjes in het Duin’ organiseert. Entree: € 3 per persoon. Daarnaast is de tuin het gehele jaar open, na telefonische afspraak, vanaf tien personen. Dan bedraagt de entree € 5,- per persoon, inclusief koffie en thee en een rondleiding.

In de 2,5 hectare natuurtuin ‘De Doornduyn’ bloeien dan, ijs en weder dienende, duizenden (verschillende) sneeuwklokjes. Ruim veertig Galanthus zoals G. Elwesii ‘Doornduyn Piet’, G. Nivalis ‘Doornduyn Pippa’, G. Nivalis ‘Doornduyn Siep’, zijn te zien en verkrijgbaar. Bezoekers kunnen bovendien een wandeling maken door de bijzondere duintuin en/of zich opwarmen in het tuinhuis. Entree € 3,-. Koffie/thee en appeltaart zijn verkrijgbaar.

‘De Doornduyn’ van Tineke van der Velden is een kleurige, geurige oase in een vlakte van weilanden. In de winter bloeien hier veel verschillende soorten sneeuwklokjes. De hobby in sneeuwklokjes is ontstaan doordat Tineke’s schoonvader vroeger op oude percelen en boerderijen sneeuwklokjes inkocht voor de handel. Die hobby wilde ze graag voortzetten. En dat heeft er toe geleid dat de hele tuin nu volstaat met sneeuwklokjes. Tineke’s lievelingssoort zijn de groenpunters.

 

Heemstede
Huis te Manpad
Herenweg 7-11, 2105 MB Heemstede

Open: bezichtiging met gids vanaf 1 februari 2015: iedere zaterdag 10.00 uur en iedere dinsdag 14.00 uur verzamelen bij het toegangshek. U hoeft zich niet aan te melden. Gratis entree.

Groepen van minimaal tien personen: graag contact opnemen met Mieke Wilmink, tel. 023 528 75 28 of via wilminkmieke@gmail.com (zonder kosten, maar een vrijwillige bijdrage voor het onderhoud van de tuin wordt op prijs gesteld. Groepen kunnen bepalen welke dag ze willen komen).

In de bosborders in het park bloeien grote groepen verwilderde sneeuwklokjes, waaronder het dubbele sneeuwklokje. Om de groei van onze stinzenplanten te stimuleren passen we actief hakhoutbeheer toe, wat de kale plekken in het bos verklaart.

 

Loosdrecht

Kasteel-Museum Sypesteyn
Nieuw Loosdrechtsedijk 150, 1231 LC Loosdrecht

Open: Iedere zaterdag en zondag in maart is het sneeuwklokkenfeest. Het kasteel is die periode nog gesloten. Entree tot de tuin bedraagt € 2,50 per persoon. Informatie: www.sypesteyn.nl

Kasteel- museum Sypesteyn is in het voorjaar een feest van stinzenplanten. Samen met de crocussen vormen zij een kleurrijke lappendeken. Het 6 hectare grote park van Sypesteyn is begin 1900 aangelegd door jonkheer C.H.C.A. van Sypesteyn.

 

Oterleek

Josephine Dekker

072 503 92 76

Open: Bezoekers zijn in het sneeuwklokjesseizoen 2015 welkom na telefonische afspraak: 072 503 92 76 of via e-mail: narcissen@live.nl. Alleen voor groepen van minimaal 6 en maximaal 12 personen. Ook kan een groep in overleg worden samengesteld. Entree: € 5 per persoon, inclusief koffie of thee en rondleiding.

Mijn sneeuwklokjesbos is ruim een halve hectare groot bestaande uit twee hoogstamboomgaarden en een elzenbos en is gelegen rondom onze Noord-Hollandse stolpboerderij in de Schermer vlakbij Alkmaar. Het bos is voornamelijk beplant met Galanthus nivalis, flore pleno en viridiapice. Er bestaat gelegenheid tot kopen.

 

Zuid-Scharwoude

Vierseizoenentuin

Ellen Helder

Koperwiek 11, 1722 DA  Zuid-Scharwoude

tel. 0226 312 179

E-mail: pmehelder@quicknet.nl

(Tuin nr.193 Open Tuinen Gids 2014)

Open: vanaf eind februari en geheel maart 2015; graag na telefonische afspraak. Koffie/thee. Gratis entree.

Mijn liefhebberstuin van 800m² is bezaaid met een weelde van geel en wit (winterakonieten, sneeuwklokjes, Leucojum vernum en de samen met de sneeuwklokjes bloeiende Chimonanthus praecox, Lonicera fragrantissima, Viburnum x Bodnantense down, naakte jasmijn. Met andere woorden: een weelderig eerste seizoen.

 

 

Zuid-Holland

Den Haag

In de parken Oostduin/Arendsdorp en het Haagse Bos komen massaal sneeuwklokjes voor; in Sorghvliet en het landgoed Reigersbergen staan veel dubbele sneeuwklokjes. De parken zijn vrij toegankelijk.

 

Den Haag

Landgoed Clingendael

Woensdag 18 maart 2015, 14.00 uur. Wandeling met IVN Den Haag naar de sneeuwklokjes. Start: hoofdingang Wassenaarseweg. Bus 23, halte ANWB. Aanmelden vooraf is niet nodig, deelname is gratis. (meer informatie: www.ivndenhaag.nl)

 

Den Haag

Segbroekpark

Zondag 1 maart 2015 14.00 uur. Wandeling met IVN Den Haag in de  Heemtuin ’t Gouden Klavertje plus een stukje Haagse Beek in het Segbroekpark. Start: Segbroeklaan hoek Goudenregenstraat, ingang Segbroekpark. (meer informatie: www.ivndenhaag.nl)

 

Den Haag

Sorghvliet

Zaterdag 7 maart 2015 om 10.30 uur. Wandeling met IVN Den Haag: Het voorjaar tegemoet. Start: Scheveningseweg 24, Den Haag. Tram 1,9. Aanmelden vooraf is niet nodig, deelname is gratis. (meer informatie: www.ivndenhaag.nl)

 

Dordrecht

Annie Fallinger

Rijksstraatweg 100, 3316 EH Dordrecht

Open: vrijdag 13, zaterdag 14 en zondag 15 februari 2015 van 10-17 uur. Entree: € 2 per persoon.

In deze liefhebberstuin zijn ruim vijfhonderd verschillende sneeuwklokjes gecombineerd met prachtig bloeiende kerstrozen. Annie is de houder van de Nationale Plantencollectie Galanthus. U kunt hier dan ook vele verschillende cultivars bekijken in forse pollen. Veel sneeuwklokjes zijn te koop; er is tevens een winkeltje.

 

Leidschendam

Rozenrust

Woensdag 18 februari 2015. Wandeling met IVN Den Haag: Op de grens van winter en lente, kinderen zijn speciaal welkom. Start: Veursestraatweg 102 A. Bus 45. Aanmelden vooraf is niet nodig; deelname is gratis. (meer informatie: www.ivndenhaag.nl)

 

Leidschendam

Natuurgebied Leidschendammerhout

Zondag 1 maart 2015 10.00 uur: Wandeling met IVN Den Haag: Zoek de Lente. Oostvlietweg naast nr 28. Aanmelden vooraf is niet nodig; deelname is gratis. (meer informatie: www.ivndenhaag.nl)

 

Rijswijk

Te Werve

Zondag 8 februari 2015, 10.30 uur. Winter/voorjaarswandeling met IVN Den Haag. Start ingang Van Vredenburchweg 101-105, Rijswijk. Bus 23 en tram 17. Aanmelden vooraf is niet nodig, deelname is gratis. (meer informatie: www.ivndenhaag.nl)

 

Wassenaar

De Horsten

Zondag 1 maart 2015. Wandeling met IVN Den haag: Bijna Lente! Ingang Papeweg, entree € 1. Bus 90 halte Lange Kerkdam, 10 min lopen. Aanmelden vooraf is niet nodig, deelname is gratis. (meer informatie: www.ivndenhaag.nl)

 

 

Zeeland                                                                                

Heinkenszand

Landgoed Landlust, Dorpsstraat 100a

4451 AC  Heinkenszand

Open: Vrij toegankelijk voor wandelaars. Door het bos lopen enkele onverharde paden. Landlust wordt beheerd door de Stichting Het Zeeuwse Landschap: www.hetzeeuwselandschap.nl

Landgoed Landlust is gelegen in het dorp Heinkenszand. De geschiedenis van dit kleine park met vele bomen gaat terug tot in de 16e eeuw. Het gebouw dat er nog staat is het voormalig koetshuis en was tot 2007 het hoofdkantoor van Het Zeeuwse Landschap. Er zijn in het vroege voorjaar vele stinzenplanten te vinden, zoals daslook en gevlekte aronskelk. Ook de sneeuwklokjes ontbreken niet. Naast het gewone sneeuwklokje bloeit het groot sneeuwklokje, het lenteklokje en het zomerklokje.

 

Kloetinge

buitenplaats Kloetinge

Familie Lenshoek

Marktveld 19, 4481 BH Kloetinge

(Tuin nr. 224 Open Tuinen Gids 2014)

Open: zondag 15 februari 2015 van 11-16.30 uur. Gratis entree. U krijgt warme chocolademelk.

Een tapijt van verwilderde sneeuwklokjes op het grote gazon en bijzondere soorten elders in de tuin.

 

Kloosterzande

Park van Hof te Zande

Open: het park ligt achter het voormalige gemeentehuis, Hof te Zandeplein 11 en is

het hele jaar vrij toegankelijk.

Het ‘park’ is onderdeel van de gemeentelijke groenvoorzieningen. In een ver verleden bevond zich hier een Uithof Te Zande gesticht door de monniken Cisterciënzers abdij Ter Duinen in België.