Lustrumbijeenkomst NTs 40 jaar: programma

Datum: 16 oktober 2020, vanaf 13:30

Start locatie: Larensteinselaan 26a, 6882 CT Velp

‘Eeuwige jeugd. Groen erfgoed in nieuwe handen’. Rond dit thema organiseert de Nederlandse Tuinenstichting op vrijdagmiddag 3 april 2020 (let op: dit wordt 16 oktober vanwege de Coronacrisis) een feestelijke, én educatieve, lustrumbijeenkomst in de kapel van Hogeschool Van Hall Larenstein te Velp. Hiermee vieren we ons 40-jarig bestaan! Graag nodigen wij u uit om deze bijeenkomst bij te wonen.

Hoe gaat een nieuwe generatie om met het, historische en meer recente, groen erfgoed? Welke initiatieven kenmerken een duurzame verjongingskuur van het historisch erfgoed? Is biodiversiteit ‘de kringloop van de tuin’, de sleutel tot duurzaam vergroenen? Dit zijn enkele onderwerpen rond het thema ‘Eeuwige jeugd’ die deze middag aan de orde komen. Na afloop van de lezingen kunt u rondkijken in de tuin van Larenstein en napraten met een drankje.

NTs-bestuurslid Robertien Aberson: “Ontwikkelingen in samenleving en natuur stellen ons voor een uitdaging maar bieden ook nieuwe impulsen om ons groene erfgoed in stand te houden. Een nieuwe generatie tuiniers zorgt daarbij voor zowel continuïteit als vernieuwing. Zo verandert het samenspel tussen mens en natuur voortdurend, op zoek naar een ecologisch en esthetisch evenwicht in de tuin. Een samenspel dat ons inspireerde tot ons lustrumthema. Het belooft een interessante middag te worden.”

13.30-14.00 Ontvangst en koffie/thee met feestelijke cake
14.00-16.00 Lezingen en publieksvragen
–          Welkom door Michiel Plomp, bestuur NTs
–          Opening door Peter van den Tweel, voorzitter Geldersch Landschap en Kasteelen (GLK)
–          Johan Vlug (ex-hoofddocent Tuin- en Landschapsinrichting Van Hall Larenstein) over
‘De publieke stadstuin, een verkenning naar de stadstuin als duurzaam sociaal
onderdeel van het stedelijk gebied’
–          Linde Egberts (docent VU, onderzoeker en auteur) over ‘Jong dynamisch erfgoed en
biodiversiteit in de context van klimaatverandering’
–          Frederique Reigersman (nieuwe eigenaresse landgoed Rhijnestein te Cothen) over
‘Het beheer van een oud landgoed in een nieuwe tijd’
–          Jan van ’t Hof (hoofd afdeling Monumenten en Collecties van de Rijksdienst voor het
Cultureel Erfgoed) over ‘De RCE en het groene erfgoed’
–          Daan van der Linde (docent Van Hall Larenstein) over ‘De historie van het park van
Kennislandgoed Larenstein’
16.00-17.00 Afsluiting en aansluitend rondwandeling door de tuin
17.00-18.00 Napraten tijdens borrel

De kapel van Hogeschool van Hall Larenstein, Larensteinselaan 26a, 6882 CT Velp
Parkeren gratis. OV: zie NS-reisplanner.

Aanmelden?

Wilt u deze lustrumbijeenkomst bijwonen?
Inschrijven kan door onderstaand formulier in te vullen. Voor onze donateurs bedragen de kosten € 10, voor niet-donateurs € 15 en studenten kunnen de bijeenkomst gratis bijwonen. De aanmelding wordt definitief nadat we uw bijdrage hebben ontvangen.