Agenda
Nieuws
21 juni 2021

Lezingen over ‘de Buytensaelen van Middachten’ – vier zondagen in augustus

Op 1, 15, 22 en 29 augustus geven specialisten lezingen over 400 jaar tuingeschiedenis, die nog altijd zichtbaar is in de tuinen, ‘de Buytensaelen’, van Middachten. Na afloop is het mogelijk de tuinen te bezoeken. Meld u snel aan en beleef de Buytensaelen op een unieke manier.

1 augustus

Hoogtijdagen van de barokke tuinen op Middachten, een beeldverhaal door Hélène Bremer, kunsthistorica.

Aan het begin van de 18e eeuw geeft Reinhard van Reede, heer van Middachten de opdracht om een serie prenten te maken van de tuinen van Middachten. De schitterend ingekleurde prenten, aanwezig in het archief van Middachten, laten de tuinen in hun volle glorie zien. De rol en betekenis van dergelijke prenten komt aan de orde evenals een vergelijking met de formele tuinen van Versailles en Het Loo.


15 augustus

Philip Franz von Siebold, een lezing door oud-hortulana Carla Teune van de Leidse Hortus botanicus.

Veel planten in de tuinen van Middachten herkennen bezoekers gemakkelijk: de prunus, blauweregen of forsythia. Dat deze soorten pas sinds de 19e eeuw in Nederland voorkomen, is vaak niet bekend. De lezing gaat over de invloed van de beroemde botanicus Von Siebold op de introductie van deze van oorsprong Aziatische soorten in Nederland en in de tuinen van Middachten.

22 augustus

Romantische slingerpaden, heuveltjes en groepjes loofbomen, lezing door Heimerick Tromp, historicus en schrijver van het boek ‘De Nederlandse landschapsstijl’. 

Rond 1800 verlandschappelijken de formele tuinen bij kastelen en buitenplaatsen. Geïnspireerd op de Engelse landschapsstijl pioniert een aantal buitenplaatseigenaren met deze stijl. Vlak bij Middachten op het landgoed van kasteel Biljoen bevindt zich een belangrijk voorbeeld van deze Nederlandse landschapsstijl. Ook op Middachten maakt de formele tuin plaats voor slingerpaden en heuvels. De lezing gaat in op deze bijzondere periode in de tuingeschiedenis.

Rhodondendron Treillage


29 augustus

De restauratie van de Oostparterre, lezing en wandeling met Peter Verhoeff, landschapsarchitect.

In 2020 is gestart met het terugbrengen van de Oostparterre op Middachten naar het ontwerp dat Hugo Poortman maakte in 1900. Landschapsarchitect Peter Verhoeff begeleidde de restauratie op Middachten. Hij doet verslag van het onderzoek naar de geschiedenis van dit deel van de tuinen en de restauratie. Daarna neemt hij u letterlijk mee naar deze plek vol historie en toekomst.

Rozentuin


Praktische informatie 

Locatie: Squashhal Middachten.

Aanvang 14.00 uur met aansluitend de mogelijkheid de tuinen van Middachten te bezoeken.

Kosten € 15,- per lezing inclusief entree voor de tuinen.

Aanmelden via info@middachten.nl tot uiterlijk drie dagen voor de datum van de lezing. In verband met de beperkte capaciteit worden aanmeldingen op volgorde van binnenkomst behandeld.

 

Nieuwsbrief

Meld je aan voor onze nieuwsbrief


deel tuin