Aanschuiflunches bij het Landje van De Boer (NH) – 5 en 19 oktober

Datum: 5 oktober 2017 t/m 19 oktober 2017 (meerdaags), vanaf 12:00

Start locatie: Bloemendaalseweg 183, 2051 GA Overveen

Tekst en beeld: Hanna Bouma

OVERVEEN, NH – Het Landje van De Boer, genoemd naar de broers die er lang een kwekerij hebben gehouden, is een rustige groene tuin. Het Landje wordt onderhouden door vrijwilligers en is op meerdere momenten in de week vrij toegankelijk voor bezoekers. Met meerdere bankjes en zitplaatsen op verschillende plekken in de tuin, is het Landje een heerlijke plek om een poosje door te brengen en tot rust te komen. Op 5 en 19 oktober worden er bovendien twee aanschuiflunches georganiseerd, met ingrediënten uit eigen tuin.

Een van de twee schuren, gerenoveerd in 2009 en 2010

Het bruggetje richting het voormalige verzorgingstehuis, nu enkel een tweede ingang naar het Landje

Het Landje van De Boer, een terrein van een kwart hectare met groentebedden, bijenkasten, boomgaard en meer, was ooit de kwekerij van de gebroeders De Boer. In 2006 overleed de laatste broer en raakte het terrein in verval en verwaarlozing. Drie tuiniers die allemaal een tuintje hadden in de nabijgelegen volkstuinen zagen hier de mogelijkheid om van het terrein een gemeenschappelijke, inspirerende en educatieve smaak- en proeftuin te maken. In 2007 lukte het Elbrich Fennema, Anneke van de Werff en Leontine Trijber een stichting op te zetten, in 2008 kochten ze het land op en in 2009 hadden ze genoeg fondsen geworven om te beginnen met het herstellen van het terrein.
In de loop der jaren zijn de vervallen gebouwen gerenoveerd, paden en bloembedden aangelegd, en is er een bruggetje gebouwd richting het voormalige verzorgingstehuis.
Door middel van het ontwerp van de tuin worden er een aantal verschillende omgevingen gecreëerd met elk net een eigen andere sfeer. Zo is er de boomgaard met appelbomen, de schelpenpaadjes langs de bloembedden en struiken, een open plek tussen een aantal bomen met wat bankjes, afgeschermd door hoog wuivend gras en een heg. Ondanks deze verschillende atmosferen binnen de tuin, vormen ze samen toch een samenhangend geheel met een overkoepelende sfeer van rust.

Een van de verscheidene zitplekken in de tuin

Zittend op een van de bankjes hoor je enkel de wind ritselen in de bladeren van de bomen en het geklets van andere bezoekers die een kopje thee drinken of genieten van een stukje huisgemaakte appeltaart. De hoofdweg met auto’s op enkele minuten lopen van de tuin vandaan hoor je nauwelijks meer, en het geruis van de auto’s verdwijnt in de geluiden van de tuin zelf.

De verwarmde kas waar ook activiteiten worden georganiseerd

In en naast de ruime en lichte verwarmde kas staan banken, tafels en stoelen waar een kopje koffie of thee gedronken kan worden. In de herfst worden de appels uit eigen boomgaard gebruikt om sap van te persen. De kas wordt ook gebruikt voor activiteiten en is beschikbaar als ruimte voor groepen om te huren.

Het Landje van De Boer is op meerdere momenten in de week open voor bezoekers, zowel tijdens de werkochtenden op woensdag en vrijdag, als tijdens bezoekersmiddagen op woensdag en zondag. Ook worden er verscheidene activiteiten georganiseerd zoals tekenmiddagen, yoga, en tuinierworkshops.

Op donderdag 5 oktober en donderdag 19 oktober van 12.00 tot 14.00 organiseert het landje twee aanschuiflunches. De maaltijd bestaat uit twee gangen, met ingrediënten uit eigen tuin en een kopje kruidenthee toe. Er wordt ook uitleg gegeven over de ingrediënten en met een beetje geluk kan er buiten op het terras onder de bomen gegeten worden. Kosten zijn €15 per persoon en aanmelding kan via de website.

Het Landje van De Boer
Bloemendaalseweg 183
2051 GA Overveen

Vrij toegankelijk op:
Woensdag 10.00-12.00 en 14.00-17.00
Vrijdag 10.00-12.00
Zondag 14.00-17.00

Zie de website voor meer informatie en evenementen.
www.landjevandeboer.nl