Jaarlijkse open tuinen dagen Kasteel Lunenburg

Datum: 1 juli 2017 t/m 2 juli 2017 (meerdaags), vanaf 10:00

Start locatie: Langbroekerdijk A99, 3947 BE Langbroek (U)

De tuin van Kasteel Lunenburg wordt ieder jaar één weekend opengesteld voor het publiek.

In 2017 is de tuin geopend op zaterdag 1 en zondag 2 juli.

Voor tuinclubs zijn rondleidingen mogelijk volgens afspraak via telefoonnummer 0343 – 565 010.

Honden zijn van harte welkom, maar aangelijnd.

De toegangsprijs bedraagt € 3,50 per persoon, voor donateurs van de NTs is de toegang gratis.

Het entreegeld, dat betaald is door de bezoekers, en alle overige opbrengsten van het Open Tuin weekend komen volledig ten goede aan een goed doel.
Dit jaar gaat de opbrengst naar het Jeugdsportfonds van de gemeente Wijk bij Duurstede.

Alle gemaakte kosten ten behoeve van dit Open Tuin weekend worden door de eigenaren van Kasteel Lunenburg betaald.

Tijdens het Open Tuin weekend zal er een verkoopexpositie van kunstwerken zijn. De kunstenaars die in 2017 zullen exposeren zijn mevrouw Rini Klaver met bronzen beelden, mevrouw Jettie van der Zwet-Roetman met bronzen beelden en keramiek en de heer Jan Grotenbreg met schilderijen. Een deel van de opbrengst van de kunstverkopen gaat ook naar het goede doel van dat jaar.

Verkoop planten
De planten die tijdens dit weekend te koop zijn, worden door de tuinmannen zelf gekweekt in de kas en schaduwhallen. Ze zijn vooral trots op de fuchsia’s in diverse kleuren.

Lunenburg 5

Imker
Op Lunenburg houdt imker Ton Nahuijsen bijen. Ton vertelt u graag en met veel enthousiasme over zijn bijenstal. Bij voldoende opbrengst wordt de honing geoogst en verkocht tijdens dit weekend.
Terras
Op het terras kunt u even uitrusten onder het genot van een kopje koffie of thee met gebak. Met een beetje geluk hoort u de specht hoog boven u in de bomen.

Geschiedenis
Vanaf de Langbroekerdijk kunnen voorbijgangers een glimp opvangen van de tussen de bomen verscholen
kasteeltoren. Van oorsprong is Lunenburg een 13e eeuwse woontoren. Rond 1860 werd een herenhuis gebouwd dat de oude toren aan drie zijden omsloot. Tijdens de tweede wereldoorlog werd de achtergevel gebombardeerd. In de jaren 60 van de vorige eeuw werd de toren gerestaureerd en een nieuw woonhuis bijgebouwd.

Kasteel Lunenburg stond honderden jaren rondom in water en nat land. Pas in de laatste eeuwen werd deze lage grond voor andere houtgewassen dan griend, wilg en peppel geschikt en werd de blauwe klei wat “droger”.

Lunenburg 4

Tuinontwerp
De tuin is 15 hectare groot en is ontworpen rond bomen, water en vergezichten. Er is ondermeer een yinyang vijver, een filosofen hoekje, een grijze tuin en een varentuin. Het natuurproject achter de kasteeltuin is ontwikkeld voor het behoud van de weidevogels. Het ijsvogeltje vertoeft hier graag en er worden regelmatig reeën gezien.

Lunenburg 3

Paradepaardje
De prachtige oude bomen, welke in de 18de eeuw geplant zijn, zoals de sequoia, moerascypres, eiken, kastanjes, acers en platanen zijn het paradepaardje. In het voorjaar van 2013 is in de voortuin een koningslinde geplant ter ere van de kroning van Koning Willem Alexander.

Bezoek
Voor tuinclubs is de tuin ook door het jaar heen op afspraak te bezichtigen.

Kasteel Lunenburg
Langbroekerdijk A99
3947 BE Langbroek

Voor meer informatie zie www.kasteellunenburg.nl