Het grootse verkleind – reizende expositie 45 maquettes historische buitenplaatsen

Datum: 26 mei 2012 t/m 30 september 2012 (meerdaags), vanaf --:--

Start locatie: Lisse, Geldrop, Beeckestijn (Velsen-Zuid)

In het themajaar de Historische Buitenplaatsen reist van 26 mei tot en met 30 september 2012 een unieke expositie met maquettes van historische buitenplaatsen door Nederland. De tentoonstelling biedt de uitzonderlijke mogelijkheid om meer dan 55 Nederlandse buitenplaatsen uit alle provincies op één dag van dichtbij te bekijken. Op zaterdag 26 mei wordt in Kasteel Keukenhof te Lisse de expositie officieel geopend.

Maquettes van buitenplaatsen in Nederland

Een buitenplaats is altijd aangelegd. Op het complex is vaak een buitenhuis aanwezig met bijgebouwen, omgeven door tuinen en/of park veelal met grachten, waterpartijen, lanen, boomgroepen, parkbossen, (sier)weiden, moestuinen en ornamenten. In de Gouden Eeuw telde Nederland 6000 buitenplaatsen. Tegenwoordig zijn er nog 550 met een monumentenstatus.
Vanaf de Renaissance werden maquettes gefabriceerd om te voorkomen dat een eenmaal gebouwd paleis alsnog moest worden afgebroken of gewijzigd, omdat de eigenaar het toch niet beviel. Weinig historische maquettes zijn bewaard gebleven. Veel geëxposeerde maquettes zijn daarom recent gemaakt.

Extra

Op de zondagen tijdens de expositie wordt in de kastelen ook de workshop ‘Maak-het’ aangeboden voor deelnemers vanaf 8 jaar. Het Rijnlands Architectuur Platform (www.rapsite.nl) verzorgt deze voor maximaal 15 deelnemers met als thema: ‘Ontwerp je ideale buitenplaats’. Workshopdeelname kost € 15 per volwassene, € 12 per jongere (8-17 jaar). Aanmelden bij de locaties na 15 april 2012. Knipplaten voor de jongsten om kijkdozen van je ideale buitenplaats te maken zijn tevens te koop. U kunt zich opgeven via het aanmeldformulier.

Locaties

26 mei t/m 1 juli Kasteel Keukenhof Lisse www.kasteelkeukenhof.nl