Bezoek een groen monument op 12 en 13 september

Datum: 12 september 2020 t/m 13 september 2020 (meerdaags), vanaf --:--

Start locatie:

Op 12 en 13 september is het Open Monumentendag, één van de grootste jaarlijkse culturele evenementen in Nederland. Het thema voor 2020 is ‘Leermonumenten’.

Ook de NTs laat zich zien tijdens deze dagen, door voor het tweede achtereenvolgende jaar de Groene Monumentendagen te organiseren. Een aantal monumentale tuinen is dit weekend, of één van de twee dagen, open voor het publiek. Deze prachtige groene monumenten horen veelal bij een buitenplaats, een boerderij, een klooster, kasteel of landgoed. Hier ligt eeuwenoude kennis opgeslagen van moestuinen, fruitteelt, grachtenstelsels, vijvers en andere waterpartijen.

Met de Groene Monumentendagen wil de NTs laten zien hoe belangrijk groen erfgoed is voor onze samenleving. Zeker nu de klimaatverandering doorzet en de monocultuur in landschap en tuinen oprukt. De NTs doet er daarom alles aan om onze groene monumenten te beschermen en de kennis daarover te vergroten.

Een groot aantal eigenaren van monumentale tuinen was enthousiast bereid om hun poorten te openen. Dat waren er zo’n drie per provincie. Door de beperkingen die sommige gemeenten stellen vanwege het coronavirus, kunnen dit jaar echter slechts 21 tuinen verspreid over het land daadwerkelijk meedoen. Helaas.

Wilt u tijdens Open Monumentendag een groen monument bezoeken? Kijk dan op de NTs-website of de website van Open Monumentendag om te kijken welke tuinen open zijn en wanneer. Niet iedere tuin is beide dagen open, en ook de openingstijden kunnen verschillen. Verder vragen we u om tijdens uw bezoek de maatregelen van het RIVM te volgen. Alleen zo kunt u te voorkomen dat u ziek wordt of iemand anders besmet. Houd 1,5 meter afstand, volg eventuele looproutes en blijf thuis bij klachten. Desalniettemin wensen wij u veel groenplezier op 12 en 13 september!

Lees hier meer over de deelnemende tuinen.