login | contact | nieuwsbrief

Volg ons op         

    

Als donateur steunt u de doelstellingen van de Nederlandse Tuinenstichting; het beschermen van waardevol tuinhistorisch erfgoed. De Nederlandse Tuinenstichting heeft uw steun hard nodig om een groene toekomst te kunnen waarborgen.


Excursies en lezingen ’t Hof “De Dierik” (ZE)

Datum: 8 september 2017, vanaf 19:30

Start locatie: Dierikweg 1-3 te Oudelande

Het landelijk thema van Open Monumentendag is “Boeren, burgers en buitenlui”. Ter gelegenheid hiervan is er speciale aandacht voor ’t Hof “De Dierik” in Oudelande.

Het Hof de Dierik is een boerderij en rijksmonument in Oudelande in de provincie Zeeland. De hoeve en bijgebouwen zijn beschermd wegens hun architectuurhistorische waarde omdat zowel interieur als exterieur goed bewaard zijn gebleven. De erfinrichting en tuinaanleg die in 1920 ontworpen werd door D.F. Tersteeg is nog grotendeels aanwezig en omvat een moestuin, een boomgaard en een siertuin met waterputten, ommuringen en hekwerk.

Excursies

Op zaterdag 9 september 2017 worden er drie excursies georganiseerd op ’t Hof “De Dierik”. Dit is een unieke mogelijkheid om deze boerderij te bezoeken. De excursies starten om 13:30, 14:30 en 15:30 uur. Tijdens de excursies wordt er een rondleiding gegeven over het erf en is ook de tuin te bezichtigen. Zowel over de bebouwing, als over de tuin zal uitleg worden gegeven. Zie voor het verder programma van Open Monumentendag www.borsele.nl/openmonumentenweekend.

Lezingen

Benieuwd naar de geschiedenis van deze bijzondere boerderij? Dan heeft u nu een unieke kans om hier antwoord op te krijgen tijdens de verschillende lezingen door verschillende gastsprekers in de prachtige schuur van ’t Hof “De Dierik” 


Programma

 

19:30u

 • inloop met koffie/thee

 

19:45u

 • inleidende muziek door Saxofoonkwartet Tettares

 

20:00u

 • opening door de heer P.F.H. Hazelager
 • lezing door de heer J.W. Bosch
  De invloed van de tuinstijlen op het landschap van de Zak van Zuid-Beveland.
 • intermezzo door Saxofoonkwartet Tettares saxofoonmuziek
 • lezing door de heer C.M. de Jonge
  ’t Hof “De Dierik”, een Amsterdamse verschijning in de polder van Oudelande door gebroeders H.A.J. en J. Baanders.
 • lezing door de heer K.D. Aschman (specialist in groen erfgoed, en lid van de Redactiecommissie van de NTs)
  ’t Hof “De Dierik”, een tuin in Architectonische Tuinstijl als volmaakte eenheid tussen huis en tuin door architecten en tuinarchitect D.F. Tersteeg.
 • intermezzo door Saxofoonkwartet Tettares saxofoonmuziek
 • lezing door de heer A.P.R. Jacobovits de Szeged Het leven op de boerderij door drie generaties.

 

22:00u

 • borrel

Aanmelden verplicht. Toegang gratis. Vanwege de organisatie willen wij u verzoeken zich aan te melden voor de lezing bij Sonja Prince- Rhyne via e-mail nsprince-rhyne@borsele.nl of telefoonnummer 0113-238 425. Dit tot uiterlijk woensdag 6 september. Graag bij opgave het aantal personen vermelden.

Kleding

De lezing vindt plaats in de schuur van ’t Hof “De Dierik”. Dit om de lezing een extra ambiance te geven. Wij hebben echter niet de mogelijkheid om de schuur te verwarmen. Houd rekening met de actuele weersomstandigheden en neem zonodig een warme jas, trui of vest mee.

Parkeren

Zowel de toegang, als het erf van ’t Hof “De Dierik” is niet berekend op een groot aantal auto’s. Daarom hebben wij gekozen voor een parkeerlocatie tegenover de toegang van ’t Hof “De Dierik”, op het terrein van Transportbedrijf Traveo Oudelande. Dit is op het voormalig spooremplacement aan de Stationstraat 21 te Oudelande. Zie onderstaand kaartje.

Vervolgens kan wandelend ’t Hof “De Dierik” worden bereikt. De afstand bedraagt circa 300 meter. Bij slecht weer zal een pendeldienst voor vervoer zorgen. Deze is ook op verzoek beschikbaar voor mensen die slecht ter been zijn.