login | contact | nieuwsbrief

Volg ons op         

    

Als donateur steunt u de doelstellingen van de Nederlandse Tuinenstichting; het beschermen van waardevol tuinhistorisch erfgoed. De Nederlandse Tuinenstichting heeft uw steun hard nodig om een groene toekomst te kunnen waarborgen.


excursiedag in Amsterdam georganiseerd door het ontwerp instituut

Datum: 19 mei 2017, vanaf 09:00

Start locatie: Concertgebouw Café

Op stap in Tuin Rijksmuseum en Vondelpark

Een bijzondere excursie staat vrijdag 19 mei 2017 op het programma, georganiseerd door het

ontwerp instituut

De tuin van het Rijksmuseum van Cuypers en het Vondelpark van Zocher. Beide plekken zijn Nederlandse monumenten die iedereen kent en tegelijk zijn het alle twee bakens in het stedelijk weefsel van deze tijd. Miljoenen bezoekers die komen flaneren, ontspannen, kijken en genieten.

Het is voor elke tuin- en parkontwerper leerzaam om de structuur en opbouw van deze fenomenen van de tuinkunst te bestuderen. Dat doen we met twee specialisten die beschikken over alle kennis die nodig is voor een uitgebreide analyse.

Met ontwerpster en specialiste in beplanting Sanne Horn wordt op stap gegaan door de tuin van het Rijksmuseum. Zij ontwierp het beplantingsplan voor deze tuin en kreeg dit jaar de aanvullende opdracht om de beplanting in de tuin meer betekenis te geven. De verbinding tussen mens en natuur ligt tegenwoordig vooral op het vlak van klimaat, voedsel en recreatie. De meer poëtische en symbolische verbinding, zichtbaar in ontelbare kunstwerken van de collectie, is grotendeels verloren gegaan.

Misschien wel de grootste kenner van het Vondelpark is Hans Homburg. Hij vertelt: ‘Ik wandel geregeld in het park. Beleef de natuur als geheel en van dichtbij en ben vanaf 2013 anders gaan kijken en meer gaan genieten. Ik vind het leuk om op de Koeienweide te hooien en mee te helpen het Rosarium te onderhouden.’

Hans Homburg fotografeert en tekent in het park, heeft acht wandelroutes ‘Door het Vondelpark’ beschreven en twee klassieke boekjes over het Vondelpark als digitale publicatie uitgegeven: In het Vondelpark uit 1901 en Ons Gouden Vondelpark 1914.

Vogels, planten, mensen, hij kent ze allemaal in het Vondelpark, waardoor een wandeling met hem de ogen focust op heel andere zaken dan men zelf gewend is.

Afspraak op 19 mei om 9u in het Concertgebouw Café, waar met koffie wordt gestart.  Om 12u30 is het lunchen in Vondelpark3. Om 13u30 volgt de wandeling met Hans Homburg.

Afsluiting is om 15u30, met een drankje op het terras in het park. Om 16u00 is het einde van deze rijke dag.

U kunt zich opgeven via de e-mail naar info@ontwerpinstituut.nl, waarna u een deelnamenota van

65,- euro ontvangt als bijdrage voor deze dag met gidsen en lunch.

Als u zich inschrijft voor de tiendaagse cursus van Sanne Horn, Ontwerpen met beplanting, die vanaf 20 september 2017 start, dan wordt deze excursie u gratis aangeboden ter kennismaking.