Agenda
excursie
Nieuws
Gepubliceerd: 30 januari 2024

Excursie Noordwest Friesland, 15 juni, VOLGEBOEKT

Deze excursie is volgeboekt. U kunt zich aanmelden voor de wachtlijst. (maximaal 4-5 personen).

Noord-Nederlandse landschapskunst/tuinkunst in de negentiende eeuw

Een hartelijk welkom op drie historische locaties in Noordwest Friesland

We starten deze excursie in het oude centrum van Leeuwarden, in de buurt van de opmerkelijk scheve Oldehove, een torenromp uit de zestiende eeuw. Vandaar loopt een weg licht omhoog, over een oude terp, richting het St. Anthony Gasthuis, dat al sinds de middeleeuwen zorg biedt aan ouderen. Het gasthuis dat wij bezoeken stamt uit 1875 en is omgeven door een mooie stille stadstuin. In de tuin zijn invloeden te herkennen van G.Vlaskamp, die in 1868 een ontwerp maakte in late landschapsstijl. Een imposante rode beuk, een prachtige treurbeuk en een kolossale kastanjeboom dateren nog uit die tijd. Kenmerkend voor Vlaskamp zijn de ovale en niervormige bloemperken en grasvelden. Tuinarchitect Nico Kloppenborg kreeg begin 21e eeuw de opdracht de tuin te renoveren in de geest van Vlaskamp; de tuin werd niet alleen gerenoveerd maar ook uitgebreid met een aantal aanpalende tuinen. Het is een smaakvol nieuw geheel geworden met een bijzondere beplanting. Wie beter dan Nico Kloppenburg zelf kan ons rondleiden.

Onderweg naar Dronrijp rijden we door een dunbevolkt gebied met invloeden van de zee, zware klei en een terpenlandschap, naar landhuis Schatzenburg,  Dit fraaie 18de-eeuwse huis staat op een omgracht terrein en is omgeven door een park met landschappelijke kenmerken uit de 19 de eeuw. Huis en tuin zijn ondergebracht in Stichting Vredenhof en worden beheerd door nakomelingen van de stichters van het huis. Enthousiast en met terechte trots leidt de heer Poerink ons rond door het huis met een werkelijk prachtig en indrukwekkend interieur. Het park is in 2000 naar een ontwerp van tuinarchitecte Els van der Laan in oude staat hersteld en uitgebreid met o.a. een speelhuisje.

We gebruiken de lunch in de onlangs aangelegde orangerie.

We vervolgen onze weg naar de Roptastate gelegen aan de zeedijk vlakbij Harlingen. Het neo-classicistische landhuis is gebouwd in het midden van de negentiende eeuw.

De bekende tuinarchitect Lucas Pieters Roodbaard kreeg opdracht om de tuin in landschapsstijl te ontwerpen. Kenmerkend voor Roodbaard is het schilderachtige karakter van zijn ontwerpen, dat doet denken aan de Engelse landschaptuinen.

De huidige eigenaren lieten huis en tuin in 1989 in zijn oude luister herstellen. Dat kon omdat de oorspronkelijke ontwerptekening van Roodbaard bewaard is gebleven.

 

Ieder detail van deze tuin kon volledig gereconstrueerd worden. Slingerpaden en vijverpartijen, de smeedijzeren hangbrug en de negenhoekige tuinkoepel, een fraai ingerichte moestuin met vele groentes en fruit, en borders met rozen maken een bezoek aan deze tuin meer dan waard.

 

Mevrouw Lenger, de eigenaresse, leidt ons rond en met een glaasje sap van appels uit haar eigen tuin besluiten we deze dag.

PRAKTISCHE INFORMATIE: 

  • Datum zaterdag 15 juni
  • Eigen Vervoer
  • NTs-vrienden met één introducé € 47,- p.p., niet-NTs-vrienden € 57,-.p.p.
  • Prijzen zijn inclusief koffie,lunch,sapje en rondleidingen.
  • Aantal deelnemers 20-40
  • Startpunt: Sint Anthony Gasthuis, Schoenmakersperk 1, 8911 EG Leeuwarden
  • Eindpunt: Roptastate, Hoarnestreek 3, 8857 RB Wijnaldum
  • 10.00-16.30 uur
  • Uw aanmelding is definitief als u betaald hebt
  • Restitutiedatum tot 1 juni

Nieuwsbrief

Meld je aan voor onze nieuwsbrief


deel tuin