Duizenden sneeuwklokjes Arboretum Oudenbosch

Datum: 18 maart 2018, vanaf 13:00

Start locatie: Achter 't Postkantoor 1 (voorheen Markt 46)

alle foto’s door Ellen van der Peet gemaakt in arboretum Oudenbosch

Net als vorig jaar gaat Arboretum Oudenbosch weer extra open voor de voorjaarsbloeiers, waaronder duizenden sneeuwklokjes. Dit keer op zondag 11 en 18 maart a.s. vanaf 13.00 uur tot 16.30 uur.

Naast de sneeuwklokjes bloeien helleborussen, krokussen, en nog meer stinsenbollen. Ook de Edgeworthia, een van de kroonjuwelen van het arboretum staat in bloei.

Bereikbaarheid: Het nieuwe adres van het arboretum is “Achter ’t Postkantoor 1” (voorheen Markt 46) in Oudenbosch, schuin tegenover de Basiliek en recht tegenover de apotheek. De ingang ligt op (6 minuten) loopafstand van het NS-station en van zowel de bushalte van de BBA lijn 311 als de buurtbus 211.

De entreeprijs is € 2,50 per persoon. Kinderen tot 12 jaar hebben onder begeleiding gratis toegang. Behalve blindengeleidehonden, worden honden niet toegelaten.

De tuin is goed toegankelijk voor rolstoelen en scootmobielen. In de hele tuin lopen verharde paden. Voor de opening worden alle paden, ook de onverharde, getest.

www.Arboretum Oudenbosch.nl

In het hart van Oudenbosch, de Westbrabantse koepelstad, sinds 1997 één van de vijf kernen van de gemeente Halderberge, is het arboretum gevestigd.

Invloed uit het verleden

De tuin ligt aan een voormalige turfvaart, de Bansloot, die mogelijk dateert uit begin 18e eeuw, maar ook de zee heeft eeuwen geleden invloed op dit gebied gehad, getuige de zeeklei die tijdens het planten in de grond gevonden wordt.

Halverwege de 19e eeuw vestigden zich in Oudenbosch twee kloosters, de Broeders van Saint Louis en de paters Jezuïeten, die elk vanaf 1841 een tuin aanlegden. Beide tuinen zijn halverwege de twintigste eeuw samengevoegd. In een groot gedeelte van de destijds aangelegde tuinen bevindt zich thans het Arboretum van Oudenbosch. In december 1983 hebben de Broeders van Saint Louis het terrein, waar de tuin zich bevindt, aan de gemeente verkocht. Enkele jaren na de aankoop door de gemeente is de Stichting Arboretum Oudenbosch begonnen met de geleidelijke opbouw van het arboretum. In 1991 en 1996 hebben de Broeders door overdracht van aanliggende tuinen uitbreiding van het arboretum mogelijk gemaakt.
De ingang is gevestigd in een monumentaal pand, dat behoorde bij het voormalige kloostergebouw van de paters Jezuïeten. Het is in 1890 door Nico Molenaar gebouwd als bakkerij en later gebruikt als hobbyruimte, vandaar dat het gebouw toen de naam ‘Paleis voor Volksvlijt’ kreeg. Gelijk achter de ingang komt u in de oude Kloostertuin.

Basis gedachte achter het ontwerp van de tuin

Tuin- en Landschapsarchitect, Anton van Rooijen, maakte in 1987 het ontwerp van de huidige tuin. Hij slaagde er in de onderdelen met een verschillende functie en een verschillend karakter tot een geheel op te bouwen. Het geheel draagt het kenmerk van “eenheid in verscheidenheid – verscheidenheid in eenheid”. In het basisplan zijn de onderdelen, die qua karakter en functie verschillen, “doorweven” met structuren van bomenlanen en paden met een eenduidig karakter, uitgedrukt in materiaalgebruik en vormgeving.

De oude kloostertuin

Dit gedeelte is in 1996 aan het arboretum toegevoegd. Aan de padenstructuur is de kloostertuin nog duidelijk te herkennen. Het zijn de paters Jezuïeten geweest die omstreeks 1890 vele van de interessante bomen hebben geplant die we nu nog in dit gedeelte van de tuin kunnen bewonderen. Uit een nog vroegere tijd vinden we hier o.a. de majestueuze Treurbeuk of Fagus sylvatica ‘Pendula’ , deze boom is omstreeks 1840 door de Latijnse school, toentertijd eigenaar van de grond, geplant.

alle foto’s: Ellen van der Peet www.groenjournalistiek.nl