Tuin van de maand oktober: Tuin aan het Weeltje, Zwaagdijk-Oost (N-H)

Datum: 7 oktober 2017 t/m 8 oktober 2017 (meerdaags), vanaf 11:00

Start locatie: Zwaagdijk 271, 1684NH ZWAAGDIJK-Oost

Iedere maand kiest de Open Tuinencommissie een tuin die in die maand veel moois te bieden heeft. Voor de maand oktober is dat Tuin aan het Weeltje van Jan Laan en José Karsten in Zwaagdijk-Oost, nummer 226 uit onze Open Tuinen Gids 2017.

TUIN AAN HET WEELTJE

Het Weeltje, het watertje naast de tuin dankt zijn ontstaan aan de dijkdoorbraak in de vroege ochtend van 5 november 1675 bij Schardam vlakbij Hoorn. De 126 km lange West-Friese Omringdijk moest buigen voor het onstuimige weer. Ook de Zwaagdijk, toen nog een dijk, hield het niet. Een wiel, waal of weel is een diepe waterkolk die door een dijkdoorbraak is ontstaan. Toen de Zwaagdijk tussen 1938 en 1941 werd afgegraven, dempte men met de grond een deel van De Weel. De naam werd aangepast naar Het Weeltje. Het Weeltje is niet zo diep meer en ligt idyllisch tussen statige treurwilgen, een stuk land en het riet van de Tuin aan het Weeltje.

Sinds 1997 wonen wij in deze boerderij, die gebouwd is naar een West Friese stolp. Toen stonden alleen de grote bomen op het perceel van 3.800 m2 groot: een kronkelwilg, 2 treurwilgen, achterin een es en een paar hoge wilgen. Het is de plek waar Jan geboren en getogen is.

Tijdens een fietstocht door Nederland zagen wij het boek ‘Droomplanten’ van Piet Oudolf in een bezoektuin liggen. Wij vonden het boek bijzonder en vooral de manier waarop de grassen en planten werden beschreven, sprak ons erg aan. Na een bezoek aan de tuin van Piet Oudolf in Hummelo werd ons enthousiasme alleen maar groter. Zo’n natuurlijke tuin vol grassen zou hier geweldig passen dachten we, en daarom hebben in 1998 Piet Oudolf gevraagd een tuinontwerp te maken. Voorjaar 2000 hebben wij het gras ingezaaid en de golvende borders aangeplant.

Het resultaat is prachtig, zelfs nu in het najaar: grote groepen vaste planten zorgen voor rust in de tuin en ook als de planten niet bloeien, is de tuin mooi door de diverse kleuren en vormen groen. Hoge grassen zoals Miscanthus en Molinia zijn vanaf augustus de beeldbepalers: je ziet ze altijd bewegen en hoort ze ruisen op de wind.

Via een houten brug over een sloot kom je in de voortuin waar de boerderij prachtig tot uiting komt. Voorbij het huis is er verrassend uitzicht over de tuin; de grassen en de ruimtelijke opzet zorgen voor een naadloze aansluiting met het landschap. Rechts zie je de brede rietkraag met daarvoor grote grassen met zachte blonde pluimen en ertussen grote pollen vaste planten. Achter in de tuin staan lange rijen met houten palen, die de erfgrens aangeven, maar de omgeving niet afsluiten.

Tuin aan het Weeltje is een paradijs voor mens en dier. Vogels en insecten zijn er te kust en te keur, en in het vroege voorjaar bij het opruimen van de borders vinden we altijd heerlijk slapende egels. De tuin heeft vele plekjes om met volle teugen van te genieten. Waar je ook zit, van welke kant je de tuin ook bekijkt: het is altijd mooi!

We zijn speciaal voor de leden van de Tuinenstichting open in het weekend van 7 en 8 oktober. U bent van harte welkom tussen 11.00 en 17.00 uur.

De entree is 3 euro

een kopje koffie of thee met iets lekkers staan klaar.

Tuin aan het Weeltje
Jan Laan en José Karsten