15 april 2021

Digitale studiemiddag ‘Stinzenplanten – bijzondere voorjaarsplanten onder een Friese naam’

De stichting Kastelen, historische Buitenplaatsen & Landgoederen (sKBL), de Nederlandse Tuinenstichting (NTs) en het Gilde van Tuinbazen organiseren, met financiële ondersteuning door het Prins Bernhard Cultuurfonds, een digitale studiemiddag over Stinzenplanten. De bijeenkomst vindt plaats op donderdag 22 april 2021 van 13:15-15:15 uur en is via een livestream vanaf het dan net gereedgekomen koetshuis op Huis Landfort in Megchelen te volgen.

De belangstelling voor stinzenplanten neemt toe, zowel bij eigenaren en beheerders van kastelen, buitenplaatsen en landgoederen als bij het grotere publiek. Deze opbloeiende interesse is mooi, maar vraagt tegelijkertijd om bewustzijn over het historische karakter van en zorgvuldige omgang met deze bijzondere stinzencollecties. Op deze digitale studiemiddag geven uiteenlopende sprekers op basis van hun expertise en ervaring hun visie op wat stinzenplanten zijn en wat ze bijzonder maakt. Verder vertellen ze hoe bestaande en nieuwe stinzencollecties te onderhouden zijn en kennisoverdracht te bewerkstelligen is naar bijvoorbeeld vrijwilligers en de gewone tuinier.

Deze studiedag is bedoeld voor eigenaren/beheerders van historische tuinen en parken, voor tuinbazen, voor vrijwilligers die direct betrokken zijn bij de instandhouding van deze tuinen en parken en uiteraard voor de liefhebbers van stinzenplanten.

Deelname is gratis na aanmelding.

U kunt zich hier aanmelden. U ontvangt uiterlijk 24 uur voor aanvang van het programma een link voor deelname.

13:15 uur Digitale inloop
13:30 uur Aanvang programma, kort welkomstwoord door gastheer René Dessing en enige inleidende woorden door Renske Ek, conservator tuinen Paleis het Loo (onder voorbehoud)
13:40 uur De inspirerende begroeiing van stinzenplanten
door Heilien Tonckens – groenadvies