login | contact | nieuwsbrief

Volg ons op         

    

Als donateur steunt u de doelstellingen van de Nederlandse Tuinenstichting; het beschermen van waardevol tuinhistorisch erfgoed. De Nederlandse Tuinenstichting heeft uw steun hard nodig om een groene toekomst te kunnen waarborgen.


NTs aanwezig met stand op Moestuindag Kasteel Twickel (OV)

Datum: 17 september 2017, vanaf 11:00

Start locatie: Twickelerlaan 1,1 7495 VG Ambt Delden (OV)

De NTs zal dit jaar met een stand vertegenwoordigd zijn op de Moestuindag van Kasteel Twickel


Binnen de muren van de historische moestuin is er deze dag voor jong en oud van alles te doen, proeven en zien. Uiteraard zijn de hoveniers van Twickel er, voor advies en vragen over lijfruit, ‘vergeten’ gewassen, bijzondere teelmethoden zoals groente onder de bleekpot. Met bloemen uit de pluktuinmaken tuin-vrijwilligers voor u unieke boeketten. U kunt appels, peren en ander fuit proeven en kopen, en de Twickel-pachters bieden bier, koeienkaas en Twents landvlees aan.

 

Tot 1886 lag de moestuin nog voor het kasteel. Op advies van landschapsarchitect Petzold is de tuin verplaatst naar de huidige locatie. Na het overlijden van de barones in 1975 vielen de activiteiten stil. Kassen en muren raakten in verval, waarmee een historisch tuinonderdeel verloren dreigde te gaan. Gelukkig keerde in 1991 het tij. Met hulp van een grote groep vrijwilligers- en gespecialiseerde bedrijven in smeed-, glas- en schilderkunst werd de renovatie gestart. In 2010 werd de complete moestuin teruggebracht in uitstekende staat. Op biologische wijze worden weer oude- en nieuwe groenterassen gekweekt. Er is een grote pluktuin en jaarlijks worden er duizenden bijzondere éénjarige planten gezaaid en opgekweekt.

twickel-7

U kunt aanschuiven bij ‘Met Twickel aan tafel’ en proeven van gerechten uit het kookboekje van Twickel. In de bijenstal vertelt de imker over het bijenhouden en honing maken. Specialisten geven informatie over historische bollen en bijzonder planten. Daarnaast zijn er stands van bezienswaardigheden op het landgoed en diverse ‘groene’ verenigingen. En speciaal voor de kleintjes brouwt de heks heuse heksensoep en neemt ze -voor wie durft en heks wil worden- de heksenproef af.


twickel-2Toegang gratis. Parkeren 2 euro.

De hond mag niet mee in de moestuin.

De Kasteeltuinen zijn ook op deze dag geopend (normaal tarief)

Twickelerlaan 11

7495 VG Ambt Delden

www.twickel.nl