Pastoriebos Voorthuizen: Beroep afgewezen
Uitspraak Raad van State: beroep Voorthuizen afgewezen
Op 26 oktober jl (2022) heeft de Raad van State uitspraak gedaan in de beroepsprocedure van de NTs tegen het gemeentebesluit om appartementen te bouwen op het terrein van de Nederlandse Hervormde Kerk in Voorthuizen. Het beroep was ingediend samen met Heemschut en het Cuypersgenootschap en een hele reeks omwonenden. Tot teleurstelling van de appellanten is het afgewezen: de Afdeling beoordeelt alle argumenten – op één klein puntje na – als onvoldoende om het gemeentebesluit te vernietigen. Ook de specifieke NTs- “betogen slagen niet”, zoals dat in de RvS-terminologie heet. Men acht bijvoorbeeld de ensemblewaarde (zie onder) wel degelijk voldoende meegewogen. Voor wie het hele uitvoerige besluit wil lezen: zie https://www.raadvanstate.nl/uitspraken/?zoeken=true&zoeken_term=pastoriebos&pager_rows=10
Wat vooraf ging
Eind november 2021 is de NTs, samen met Heemschut, het Cuypersgenootschap en een aantal omwonenden, in beroep gegaan bij de Raad van State tegen de besluiten van de gemeente Barneveld op grond waarvan 25 appartementen zouden mogen worden gebouwd op het terrein van de Nederlands Hervormde Kerk in Voorthuizen. De raad had – ondanks de vele protesten in de vorm van ingediende zienswijzen – ingestemd met de wijziging van het bestemmingsplan en het verlenen van de daartoe strekkende omgevingsvergunning.
De appartementen moesten komen midden in een cultuurhistorisch waardevol ensemble o.a. bestaande uit een kerk, twee pastorietuinen en een stukje bos: het Pastoriebos. Gedeelten daarvan hebben Rijks- of – nota bene! – gemeentelijke monumentale status; de eigen Barneveldse monumentencommissie had dan ook over deze voornemens negatief geadviseerd, maar tevergeefs: de gemeente legde het advies naast zich neer. Daarnaast zijn allerlei andere aspecten – natuurbescherming, parkeernormen, vogelrichtlijnen, geluidsregels etc. – steeds en ook nog in de Nota Zienswijzen, onvoldoende serieus genomen of genegeerd, aldus de uitvoerige beroepstekst. De NTs betoogde vooral dat de gemeente onvoldoende rekening had gehouden met de cultuurhistorische ensemblewaarde van het hele gebied. De Raad van State is het daar niet mee eens: in eerdere – al afgesloten – fasen van dit langdurige traject is volgens de Raad dit aspect voldoende meegewogen.
Slot
Hoe jammer ook: de Raad van State oordeelt anders dan de NTs deed, en we zullen ons erbij moeten neerleggen. Ook hier geldt weer: misschien als we er in die eerdere fase bij waren geweest?
november 2022